Årstal
0

Top 20 begivenheder i år 2005

Her er en liste over de 20 mest betydningsfulde begivenheder fra år 2005:

 1. Tsunamien i Det Indiske Ocean (2004) fortsatte sine effekter ind i 2005. Ramte flere lande og krævede over 230,000 liv.
 2. Pave Johannes Paul II døde den 2. april. Han blev efterfulgt af Pave Benedict XVI.
 3. Live 8 koncerterne blev afholdt den 2. juli. De fandt sted i ti forskellige byer for at øge bevidstheden om fattigdom i Afrika.
 4. London Terrorangreb den 7. juli. Fire selvmordsbomber eksploderede i offentlig transport, hvilket dræbte 52 og sårede over 700.
 5. Orkanen Katrina ramte USA’s Golfkyst den 29. august. Den forårsagede omfattende ødelæggelser og kostede mange liv, særligt i New Orleans.
 6. YouTube blev lanceret den 14. februar. Platformen revolutionerede online video sharing.
 7. Angela Merkel blev Tysklands kansler den 22. november. Hun blev den første kvinde til at indtage dette embede.
 8. George W. Bush indsat til sin anden præsidentperiode i USA den 20. januar.
 9. Iraq valg den 30. januar. Det første frie valg efter Saddam Husseins fald.
 10. Facebook blev åbnet for universitetsstuderende over hele USA. Tidligere kun tilgængelig for Ivy League studerende.
 11. Kashmir jordskælvet den 8. oktober i Pakistan og Indien. Over 75,000 mennesker omkom.
 12. Massive protester i Frankrig, begyndt i oktober. Udløst af sociale spændinger og økonomisk utilfredshed blandt indvandrer samfundet.
 13. Beirut’s tidligere premierminister Rafik Hariri blev myrdet i februar. Det førte til massive demonstrationer og et politisk skifte i Libanon.
 14. Den første succesfulde prøve på en menneskelig ansigtstransplantation blev udført i Frankrig den 27. november.
 15. Kyoto-protokollen blev effektiv den 16. februar. International aftale med mål om at reducere drivhusgasser.
 16. Israel trak sig tilbage fra Gaza i september. Del af en plan om at overgive områder til palæstinensisk kontrol.
 17. Det første demokratiske valg i Egypten, hvor multi-kandidater deltog til præsidentposten, blev afholdt den 7. september.
 18. MTV Europe Music Awards blev afholdt for første gang i Lissabon, Portugal.
 19. Microsoft lancerede Xbox 360 den 22. november. Den nye generation af spillekonsoller.
 20. International Whaling Commission (IWC) mødet i Ulsan, Sydkorea i juni, hvor debatter om hvalfangst fortsatte at være en hed debat.

Disse punkter markerer nogle af de vigtige globale og kulturelle øjeblikke fra år 2005.


År 2005 var vidne til flere begivenheder på verdensplan, der påvirkede hele verden. En af de mest ødelæggende var de fortsatte konsekvenser af tsunamien i Det Indiske Ocean, der ramte flere lande og kostede over 230.000 menneskeliv. Verden mistede også Pave Johannes Paul II, der døde den 2. april og blev efterfulgt af Pave Benedict XVI.

Musikken spillede en vigtig rolle i at skabe opmærksomhed omkring vigtige sager med Live 8-koncerterne, der blev afholdt i ti byer den 2. juli for at øge bevidstheden om fattigdom i Afrika. På den anden side blev London ramt af terrorangreb den 7. juli, da fire selvmordsbomber eksploderede i offentlig transport, hvilket dræbte 52 og sårede over 700.

Naturkatastrofer fortsatte med at blive en trussel, da den ødelæggende Orkan Katrina ramte USA’s Golfkyst den 29. august og forårsagede omfattende ødelæggelser og tab af menneskeliv, især i New Orleans. Et andet stort jordskælv, Kashmir-jordskælvet den 8. oktober i Pakistan og Indien, kostede over 75.000 menneskers liv.

På det teknologiske område banede YouTube, der blev lanceret den 14. februar, vejen for en revolution inden for online video-deling. Facebook blev også åbnet for universitets-studerende i hele USA, efter tidligere kun at have været tilgængelig for Ivy League-studerende. Microsoft lancerede Xbox 360 den 22. november, der markerede den nye generation af spillekonsoller.

På den politiske scene blev Angela Merkel den første kvinde til at blive udnævnt som Tysklands kansler den 22. november. George W. Bush blev indsat til sin anden præsidentperiode i USA den 20. januar, og Irak afholdt det første frie valg den 30. januar efter Saddam Husseins fald. I Egypten blev det første demokratiske valg med flere præsidentkandidater afholdt den 7. september.

Derudover skabte mordet på Libanons tidligere premierminister Rafik Hariri i februar massive demonstrationer og et politisk skifte i Libanon. Israels tilbagetrækning fra Gaza i september var del af en plan om at overgive områder til palæstinensisk kontrol.

På sundhedsområdet lykkedes det for første gang i Frankrig den 27. november at gennemføre en succesfuld menneskelig ansigtstransplantation. Kyoto-protokollen, en international aftale med mål om at reducere drivhusgasser, trådte også i kraft den 16. februar.

Året 2005 vil blive husket for sine store begivenheder og forandringer på mange områder, der fortsatte med at forme verden i årene efter.

Tags: årstal

More Similar Posts

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Fill out this field
Fill out this field
Indtast venligst en gyldig e-mailadresse.
You need to agree with the terms to proceed

Most Viewed Posts