Årstal
0

Top 20 begivenheder i år 1900

I 1900 skete der en række vigtige begivenheder og udviklinger på tværs af forskellige områder som teknologi, politik, kunst og videnskab. Her er en liste over de 20 mest betydningsfulde ting fra det år:

 1. Second Boer War (Anden Boerkrig): Konflikten mellem Storbritannien og de to boerstater fortsatte i Sydafrika.
 2. Exposition Universelle (Verdensudstillingen i Paris): En stor verdensudstilling blev afholdt i Paris, hvilket fremviste teknologiske og kulturelle fremskridt.
 3. Grundlæggelsen af det tyske partiet SPD (Socialdemokratiet): SPD blev det første massebaserede arbejderparti i Tyskland.
 4. Olympiske lege (Paris, 1900): De første olympiske lege afholdt under Den Internationale Olympiske Komité’s patronage.
 5. Fredrikke af Lothringen død: Fredrikke af Lothringen, also known as Charlotte of Lorraine, passed away on January 8, 1900.
 6. Freud’s Interpretation of Dreams: Sigmund Freud udgav “Drømmetydning,” hvilket revolutionerede synet på psykoanalyse.
 7. Det amerikanske præsidentvalg 1900 – Præsident William McKinley blev genvalgt, og Theodore Roosevelt blev valgt som vicepræsident.
 8. Zeppelinens første flyvning: Den første vellykkede flyvning af en Zeppelin-luftskeppet skete i Tyskland.
 9. Hawaii bliver officielt en del af USA: Efter at have været en republik og et kongerige før det, blev Hawaii officielt en del af USA som et territorium.
 10. Galveston Orkanen: En af de dødeligste orkaner i USA’s historie ramte Galveston, Texas.
 11. Tivoli Koncertsal åbner i København: Den berømte koncertsal i Tivoli blev indviet.
 12. Fødslen af Spencer Tracy: En fremtrædende amerikansk skuespiller, Spencer Tracy, blev født.
 13. Fødslen af Jean Negulesco: Rumænsk-amerikansk filminstruktør og producer blev født.
 14. Død af Friedrich Nietzsche: Tysk filosof Friedrich Nietzsche døde, en af de mest indflydelsesrige tænkere i moderne tid.
 15. Fødslen af Hans Frank: En af top Nazi-lederne under anden verdenskrig blev født.
 16. Død af Oscar Wilde: Den berømte irske forfatter, digter og dramatiker døde.
 17. Åbningen af metroen i Paris: Den første linje i Paris’ metrostystem blev åbnet.
 18. Boksersoprøret i Kina: En stor anti-imperialistisk, anti-udlænding og anti-kristen opstand fandt sted i Kina.
 19. Fødslen af Heinrich Himmler: En af hovedarkitekterne bag Holocaust og en ledende figur i Nazi-Tyskland blev født.
 20. Fødslen af Giuseppe ‘Nuccio’ Bertone: Berømt italiensk bildesigner, hvis arbejde har haft stor indflydelse på bilindustrien.

Disse begivenheder afspejler et bredt spekter af kulturelle, politiske og teknologiske forandringer, der prægede begyndelsen af det 20. århundrede.

Et år for store forandringer og udvikling: 1900

I år 1900 blev der taget store skridt inden for videnskab, teknologi, politik og kultur, som fik vidtrækkende konsekvenser for det nye århundrede. Begivenheder fra dette år afspejler overgangen til en moderne tidsalder og de skiftende magtbalancer på globalt plan.

Krigen mellem Boerne og Storbritannien

Anden Boerkrig var en bitter konflikt mellem Storbritannien og de to boerstater i Sydafrika, der var en del af Storbritanniens imperialistiske bestræbelser for at udvide deres kontrol i regionen. Krigen varede til 1902 og var en hård strid, der medførte store tab på begge sider.

Teknologiske og kulturelle milepæle

Året bød på flere betydningsfulde teknologiske landvindinger. Verdensudstillingen i Paris fremviste de seneste innovationer og fremskridt fra hele verden, herunder Zeppelinens første bemandede flyvning i Tyskland. I Paris åbnede også den første metrolinje, hvilket markerede et stort skridt inden for transport.

På den kulturelle front udgav Sigmund Freud sin revolutionerende bog “Drømmetydning”, som introducerede psykoanalysen til omverdenen. Samtidig døde nogle af tidens største kunstnere, herunder Oscar Wilde og Friedrich Nietzsche.

Politisk udvikling og omvæltninger

I Tyskland blev SPD, det første massebaserede arbejderparti, grundlagt, hvilket afspejlede en stigende arbejderklasse og sociale forandringer. USA’s præsidentvalg i 1900 resulterede i en genvalg af William McKinley og Theodore Roosevelt som vicepræsident.

Begivenheder som Bokseropstanden i Kina og annekteringen af Hawaii af USA vidnede om en vedvarende imperialistisk dagsorden og ændringer i den globale magtbalance.

Fødsler og dødsfald med vidtrækkende konsekvenser

Året var også vidne til fødslen af både berømte og berygtede historiske figurer. Spencer Tracy, en af USA’s mest fremtrædende skuespillere, blev født, ligesom den nazistiske leder Heinrich Himmler, der senere blev en af arkitekterne bag Holocaust. Den italienske bildesigner Giuseppe Bertone, hvis arbejde har haft stor indflydelse på bilindustrien, så også dagens lys.

Dødsfald med stor betydning omfattede Charlotte af Lothringen og Oscar Wilde, der efterlod et uudslettligt aftryk på litteratur og kultur.

1900 var utrolig begivenhedsrigt og et år, der fik dybtgående konsekvenser for det kommende århundrede. Begivenhederne fra dette år lægger grunden for politiske, teknologiske og sociale forandringer, der stadig kan spores i dag.

Tags: årstal

More Similar Posts

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Fill out this field
Fill out this field
Indtast venligst en gyldig e-mailadresse.
You need to agree with the terms to proceed

Most Viewed Posts