Årstal
0

Top 20 begivenheder i år 1902

Her er en liste over de 20 betydningsfulde begivenheder fra året 1902:

 1. Eruptionen af Mount Pelée – 8. maj: En voldsom eruption på Mount Pelée på øen Martinique ødelagde byen Saint-Pierre og dræbte over 30,000 mennesker.

 2. Aswan Dæmningen i Egypten – byggeriet starter, og spiller senere en stor rolle for irrigation og kontrol over Nilen.

 3. Triple Entente dannes – Forbindelsen mellem Frankrig, Storbritannien og Rusland begynder, en alliance der senere ville påvirke første verdenskrig.

 4. Pierre og Marie Curie isolerer radium – et gennembrud i studiet af radioaktivitet.

 5. Den første Rose Bowl spil – 1. januar: Rose Bowl, en af de første American Football bowl games, blev spillet i Pasadena, Californien.

 6. Cuba opnår independence fra USA – 20. maj: Cuba blev officielt en uafhængig stat efter flere års amerikansk overvågning.

 7. Émile Zola’s død – En internt anerkendt fransk forfatter, der var afgørende i at afsløre Dreyfus-affæren, går bort.

 8. Det første fulde-længde animerede film “El Apostol” – Quirino Cristiani fra Argentina skaber den første animerede film, selvom den er mistet i dag.

 9. Oprettelsen af J.C. Penney – James Cash Penney åbner sin første butik i Kemmerer, Wyoming, USA.

 10. Boksloven i USA – 28. juni: Denne lov gav Federal lovgivning i USA med væsentlige rettigheder til boksere og regulering af sporten.

 11. Tragedien på Erebus og Terror – Relikterne af Sir John Franklin’s skibe Erebus og Terror bliver set i Canada efter mange års søger efter de forsvundne ekspeditioner.

 12. Trans-Sibirsk Jernbane fuldendt – Skaber en kontinuerlig jernbaneforbindelse tværs over Rusland.

 13. Det første Vasilijekatedralen built in Russia – et imponerende religiøst monument.

 14. Oprindelsen af Teddy Bear – Inspireret af en episode, hvor præsident Theodore Roosevelt nægtede at skyde en bjørn under en jagt.

 15. Karikatur af ‘Big Stick’ – Præsident Theodore Roosevelt berømt udtalte sin ‘Big Stick’ politik, illustreret i en populær karikatur.

 16. Det første Tivoli åbner i København – et af de ældste opererende forlystelsesparker i verden.

 17. Første krydsning af luftballon Hailey – Signifikant fremskridt inden for luftfart.

 18. Marianne-tanke på franske mønter – Indførelsen af Marianne-ikonografien på mønter markerer en celebration af republikanske værdier.

 19. Grundlæggelsen af Australiens Commonwealth Court – Fremmer en føderal law system i Australien.

 20. Antoine Henri Becquerel modtager Nobelprisen i Fysik – For hans opdagelse af radioaktivitet sammen med Pierre og Marie Curie.

Disse events giver et bredt perspektiv over politiske, kulturelle, videnskabelige og teknologiske forandringer i starten af 20. århundrede.


Året 1902 var vidne til en række betydningsfulde begivenheder, der prægede verdenshistorien og lagde grunden for fremskridt og forandringer i det 20. århundrede. Fra voldsomme naturkatastrofer til videnskabelige gennembrud og kulturelle milepæle, var dette år fyldt med hændelser, der både rystede og formede verden.

En af de mest ødelæggende begivenheder var eruptionen af Mount Pelée på øen Martinique den 8. maj. Denne voldsomdme udbrud ødelagde byen Saint-Pierre og kostede over 30.000 mennesker livet, hvilket gjorde det til en af de mest dødelige vulkanudbrud i nyere tid. Samtidig påbegyndtes byggeriet af den ikoniske Aswan Dæmning i Egypten, der senere ville spille en afgørende rolle for irrigation og kontrollen over Nilen.

På den politiske scene begyndte Triple Ententen at tage form, en alliance mellem Frankrig, Storbritannien og Rusland, der ville få stor indflydelse på første verdenskrig. Cuba opnåede også sin uafhængighed fra USA den 20. maj efter flere års amerikansk overvågning, hvilket markerede en ny æra for den caribiske ø.

Inden for videnskaben nåede Pierre og Marie Curie et vigtigt gennembrud med isoleringen af radium, hvilket åbnede døren for yderligere undersøgelser af radioaktivitet. En anden milepæl var den første Rose Bowl, en af de første American Football bowl games, der fandt sted den 1. januar i Pasadena, Californien.

Kulturelt set var 1902 også et betydningsfuldt år. Émile Zola, en anerkendt fransk forfatter, der var afgørende i afsløringen af Dreyfus-affæren, gik bort. Samtidig skabte Quirino Cristiani fra Argentina det første fulde-længde animerede film, “El Apostol”, selvom det desværre er gået tabt i dag. James Cash Penney åbnede sin første butik i Kemmerer, Wyoming, USA, hvilket lagde grunden for det senere detailhandelskæden J.C. Penney.

Året 1902 var også vidne til lovgivningsmæssige ændringer, såsom Bokseloven i USA, der gav føderal lovgivning og rettigheder til boksere. Endvidere blev relikvierne af Sir John Franklins skibe Erebus og Terror opdaget i Canada efter mange års søgen efter de forsvundne ekspeditioner.

Transportsektoren oplevede også fremskridt med fuldførelsen af den Trans-Sibirske Jernbane, der skabte en kontinuerlig jernbaneforbindelse tværs over Rusland. I Rusland blev Vasilijekatedralen bygget som et imponerende religiøst monument.

1902 var også året, hvor Teddybjørnen fik sin oprindelse, inspireret af en episode, hvor præsident Theodore Roosevelt nægtede at skyde en bjørn under en jagt. Dette ledte til en populær karikatur, der illustrerede Roosevelts “Big Stick” politik.

Andre betydningsfulde begivenheder inkluderede åbningen af det første Tivoli i København, en af de ældste opererende forlystelsesparker i verden, samt den første krydsning af luftballon Hailey, der markerede et vigtigt fremskridt inden for luftfart. Frankrig indførte også Marianne-ikonografien på mønter for at fejre republikanske værdier, og Australien grundlagde sin Commonwealth Court for at fremme et føderealt retssystem.

Året 1902 blev endvidere præget af en betydningsfuld videnskabelig anerkendelse, da Antoine Henri Becquerel modtog Nobelprisen i Fysik for sin opdagelse af radioaktivitet sammen med Pierre og Marie Curie.

Det var et år fyldt med begivenheder, der rystede verden og banede vejen for nye tider og forandringer. Fra naturkatastrofer til videnskabelige landvindinger, kulturelle milepæle og politiske alliancer, afspejlede 1902 kompleksiteten og dynamikken i overgangen til det 20. århundrede.

Tags: årstal

More Similar Posts

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Fill out this field
Fill out this field
Indtast venligst en gyldig e-mailadresse.
You need to agree with the terms to proceed

Most Viewed Posts