Årstal
0

Top 20 begivenheder i år 1904

Her er en liste over nogle betydningsfulde begivenheder fra året 1904:

 1. Antoine Saint-Exupéry’s fødsel – Den franske forfatter og pilot blev født den 29. juni, kendt for bogen “Den lille prins”.

 2. Entente Cordiale – En række aftaler blev underskrevet mellem Frankrig og Storbritannien den 8. april, som markant forbedrede relationerne mellem de to lande.

 3. New York City Subway åbner – Den første undergrundsbanestrækning i New York blev indviet den 27. oktober.

 4. Russo-Japanske Krig – Krigen mellem Rusland og Japan startede i februar og varede indtil 1905, hvor Japan sikrede sig en afgørende sejr.

 5. De Olympiske Lege i St. Louis – Sommer-OL blev afholdt som en del af Verdensudstillingen. Det var de tredje moderne olympiske lege og de første der blev afholdt i USA.

 6. Panama bliver selvstændigt – Panama blev en selvstændig nation den 3. november efter at have erklæret sig uafhængig fra Colombia.

 7. Irish National Theatre Society grundlægges – Nu kendt som Abbey Theatre, blev det grundlagt af bl.a. W.B. Yeats og Lady Gregory.

 8. Theodore Roosevelt vinder det amerikanske præsidentvalg – Roosevelt blev valgt til en fuld præsidentperiode den 8. november.

 9. Chapultepec-slottet i Mexico åbner som nationalmuseum – Det blev officielt åbnet for offentligheden den 27. september.

 10. Opdagelsen af helium på Jorden – Forskere demonstrerede for første gang, at helium også findes på Jorden, og ikke kun i solen.

 11. Port Arthur belejres – Under Russo-Japanske Krig blev den strategisk vigtige by belejret, hvilket var afgørende for krigens udfald.

 12. Grundlæggelsen af FIFA – Det Internationale Fodboldforbund blev grundlagt den 21. maj i Paris.

 13. Freuds “Die Traumdeutung” udgives på engelsk – Sigmund Freuds revolutionerende værk om drømmetydning blev tilgængelig for et engelsktalende publikum.

 14. Isadora Duncan’s første optræden i London – Den amerikanske danser introducerede en ny stil af dansekunst til det europæiske publikum.

 15. British Council blev grundlagt – Organisationen startede sit arbejde med at fremme britisk kultur og sprog globalt.

 16. Cyprus Annexes til det britiske imperium – Øen blev officielt annekteret af Det Britiske Imperium den 5. november.

 17. Trans-Siberian Railway fuldførtes – Den vigtige jernbanelinje blev færdigbygget og forbinder nu Moskva med det Fjerne Østen.

 18. Helen Keller eksamens fra Radcliffe College – Hun blev den første døvblinde person til at opnå en Bachelor of Arts grad.

 19. George Bernard Shaw’s “Man and Superman” opføres – Stykket havde premiere i London og blev en stor succes.

 20. Rolls-Royce Limited grundlægges – Den britiske bilproducent blev etableret den 15. marts.

Disse begivenheder viser både kulturelle, politiske og videnskabelige ændringer, der formet 1904 til et betydningsfuldt år.


År 1904 var kendetegnet ved en række betydningsfulde begivenheder, der formede historiens gang. Fra oprettelsen af internationale organisationer til udbruddet af krig og vejbanende opdagelser, var dette et år, der efterlod sine spor.

En af de mest ikoniske personligheder fra det 20. århundrede, Antoine de Saint-Exupéry, blev født den 29. juni. Denne franske forfatter og pilot vandt senere verdensberømmelse for sin klassiske bog “Den lille prins”. Samtidig blev den amerikanske digter, danser og pioner inden for moderne dans, Isadora Duncan, introduceret for det europæiske publikum ved sin første optræden i London.

På den politiske arena underskrev Frankrig og Storbritannien den såkaldte “Entente Cordiale” den 8. april, der markant forbedrede relationerne mellem de to lande. Året var dog desværre også præget af Russo-Japanske Krig, der startede i februar og varede til 1905. Denne konflikt endte med en afgørende japansk sejr over Rusland.

Vigtige milepæle for national selvstændighed blev også nået i 1904. Panama erklærede sig uafhængig fra Colombia den 3. november og blev en selvstændig nation. På den anden side af kloden blev Cypern officielt annekteret af Det Britiske Imperium den 5. november.

Året bød også på en række teknologiske og videnskabelige bedrifter. Den 27. oktober blev New York City Subway indviet, og dermed blev den første undergrundsbanestrækning i New York åbnet. Samtidig fuldførte man den Trans-Sibirske Jernbane, der forbandt Moskva med det Fjerne Østen. Et andet vigtigt øjeblik var opdagelsen af helium på Jorden, da forskere for første gang demonstrerede, at dette grundstof også findes her og ikke kun i solen.

Sport og kultur spillede også en væsentlig rolle i 1904. De Olympiske Lege blev afholdt som en del af Verdensudstillingen i St. Louis, USA, og var de tredje moderne olympiske lege. På kulturområdet blev Irish National Theatre Society (nu kendt som Abbey Theatre) grundlagt af prominente figurer som W.B. Yeats og Lady Gregory. Desuden blev FIFA, Det Internationale Fodboldforbund, etableret den 21. maj i Paris.

Året var også vidne til lanceringen af klassiske værker. George Bernard Shaws skuespil “Man and Superman” havde premiere i London og blev en stor succes, mens Sigmund Freuds banebrydende “Die Traumdeutung” blev tilgængelig for et engelsktalende publikum for første gang.

Med sine dramatiske historiske begivenheder, kulturelle milepæle og videnskabelige landvindinger var 1904 et år, der formede vores verden som vi kender den i dag.

Tags: årstal

More Similar Posts

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Fill out this field
Fill out this field
Indtast venligst en gyldig e-mailadresse.
You need to agree with the terms to proceed

Most Viewed Posts