Årstal
0

Top 20 begivenheder i år 2003

Her er en liste over de 20 mest betydningsfulde begivenheder i 2003:

 1. USA invaderer Irak – 20. marts, invasionen af Irak begynder med formålet at afvæbne Irak for masseødelæggelsesvåben.
 2. Menneskeligt genomprojekt afsluttet – I april blev det internationale menneskelige genomprojekt formelt afsluttet; kortlægningen af hele det menneskelige genom.
 3. Rumsfærgen Columbia katastrofen – 1. februar, rumsfærgen Columbia desintegrerer ved genindtræden i jordens atmosfære, hvilket fører til dødsfaldene af alle syv astronauter ombord.
 4. Hongkong SARS outbreak – En alvorlig udbrud af SARS (Severe Acute Respiratory Syndrome) i Hongkong og andre dele af verden.
 5. Østtimor bliver selvstændig – 20. maj, Østtimor bliver officielt anerkendt som selvstændig nation efter mange års indonesisk overherredømme.
 6. Sidste Concorde-flyvning – 24. oktober, den sidste flyvning med supersoniske passagerflyet Concorde.
 7. Europæisk varmebølge – En ekstrem varmebølge rammer Europa i sommeren 2003, resulterer i titusindvis af dødsfald og omfattende tørke.
 8. Bombay-togbomber – 25. august, en serie af bombeangreb i Bombay (nu Mumbai), Indien, dræber næsten 300 mennesker.
 9. Start af Skype – Peer-to-peer internettelefontjenesten Skype lanceres.
 10. Fængsling af Saddam Hussein – 14. december, Saddam Hussein, tidligere præsident i Irak, bliver fanget af amerikanske styrker.
 11. Bombninger i Istanbul – November, alvorlige bombninger i Istanbul, Tyrkiet, rammer det britiske konsulat og en britisk bank, dræber mange.
 12. Kina bliver rumfartnation – 15. oktober, Kina sender sin første mand, Yang Liwei, til rummet med Shenzhou 5.
 13. Indonesia lander i demokratiets politiske ustabilitet – Politiske og etniske spændinger forbliver høje i Indonesien med flere voldelige episoder.
 14. Ontario blackout – 14. august, et omfattende strømsvigt rammer Nordøstamerika, påvirker over 50 millioner mennesker.
 15. Start af LinkedIn – Det professionelle netværk, LinkedIn, startes, hvilket bliver et vigtigt værktøj for forretningsfolk verden over.
 16. Massive jordskælv i Iran – 26. december, et stort jordskælv rammer byen Bam i Iran, dræber over 40.000 mennesker.
 17. Arnold Schwarzenegger bliver guvernør i Californien – 7. oktober, den tidligere skuespiller og bodybuilder bliver valgt til guvernør i Californien.
 18. Revision af EU’s landbrugspolitik – Den fælles europæiske landbrugspolitik gennemgår store reformer.
 19. Virginia sniper angreb – En serie dødbringende snigskytteangreb finder sted i Virginia, USA, hvilket fører til stor offentlig frygt.
 20. FN’s Sikkerhedsråds resolution om Irak – 22. maj, FN’s Sikkerhedsråd vedtager en resolution der ophæver sanktionerne mod Irak og anerkender den amerikansk-ledede koalitions midlertidige administration af landet.
I 2003 var verden vidne til en række begivenheder, der formede historiens gang og efterlod et markant aftryk på internationale relationer, videnskab, teknologi og politik.

Den 20. marts indledte USA en invasion af Irak med det erklærede formål at afvæbne landet for masseødelæggelsesvåben. Invasionen affødte kontroverser og debatter om dens legitimitet, men resulterede i Saddam Husseins fængsling den 14. december samme år, hvilket markerede afslutningen på hans årtier lange styre.

På videnskabsfronten blev det internationale menneskelige genomprojekt formelt afsluttet i april, hvilket var en milepæl i kortlægningen af det komplette menneskelige genom. Dette banebrydendearbejde har åbnet nye døre for medicinsk forskning og behandlinger.

Året 2003 var dog også mærket af tragedier. Rumsfærgen Columbia desintegrerede ved genindtræden i atmosfæren den 1. februar, hvilket kostede alle syv astronauter ombord livet. En alvorlig udbrud af SARS (Severe Acute Respiratory Syndrome) spredte sig fra Hongkong til resten af verden og var et frygtet sundhedsproblem.

Europa oplevede desuden en ekstrem varmebølge om sommeren, der resulterede i titusindvis af dødsfald og omfattende tørke. Samtidig var Indonesien præget af politisk ustabilitet og etniske spændinger.

På trods af disse udfordringer var 2003 også året, hvor Østtimor blev anerkendt som en selvstændig nation efter årtier under indonesisk overherredømme. Kina trådte ind på rumfartscenen ved at sende astronauten Yang Liwei i kredsløb om Jorden med Shenzhou 5-missionen.

Året markerede ligeledes starten på teknologiske milepæle som internettelefontjenesten Skype og det professionelle netværk LinkedIn. Den tidligere skuespiller Arnold Schwarzenegger blev valgt som guvernør i Californien, mens EU gennemgik en reform af den fælles landbrugspolitik.

I 2003 blev verden desværre også ramt af tragiske hændelser som bombeangreb i Mumbai og Istanbul, der kostede mange menneskeliv. Et stort jordskælv i den iranske by Bam dræbte over 40.000 mennesker, mens en snigskytteserie i Virginia, USA, spredte frygt.

Som året sluttede, vedtog FN’s Sikkerhedsråd en resolution om at ophæve sanktionerne mod Irak og anerkende den amerikansk-ledede koalitions midlertidige administration af landet.

2003 var et turbulent år, der både rummede videnskabelige fremskridt og teknologiske landvindinger, men også konflikter, tragedier og tab af menneskeliv. Disse begivenheder formede verden, vi lever i dag, og understreger hvor hurtigt situationen kan ændre sig globalt.

Tags: årstal

More Similar Posts

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Fill out this field
Fill out this field
Indtast venligst en gyldig e-mailadresse.
You need to agree with the terms to proceed

Most Viewed Posts