Årstal
0

Top 20 begivenheder i år 1986

Her er en liste over 20 markante begivenheder fra 1986:

 1. Tjernobylulykken (26. april) – En reaktor på Tjernobyl atomkraftværket i Ukraine eksploderer, hvilket førte til verdens værste atomkraftulykke til dato.
 2. Challenger-eksplosionen (28. januar) – Rumfærgen Challenger eksploderer 73 sekunder efter opsendelse, og alle syv astronauter om bord omkommer.
 3. Island afkoder menneskets genom.
 4. Sverige kriminaliserer køb af seksuelle tjenester.
 5. Edsa-folkerevolutionen på Filippinerne (Februar) – En ikke-voldelig demonstration der førte til faldet af præsident Ferdinand Marcos.
 6. Iran-Contra Affæren – USA’s våbensalg til Iran opdages, og midlerne fra dette blev ulovligt brugt til at financiere Contra-oprørerne i Nicaragua.
 7. Bekendtgørelsen af Halley’s Komet – Den berømte komet passerer Jorden, en begivenhed der sker hvert 76. år.
 8. Verdensudstillingen i Vancouver (Expo 86) åbner (2. maj).
 9. Hands Across America (25. maj) – Cirka 6,5 millioner mennesker danner en menneskekæde i USA for at rejse penge til at bekæmpe sult og hjemløshed.
 10. Mordet på Olof Palme (28. februar) – Sveriges statsminister bliver skudt og dræbt på åben gade i Stockholm.
 11. Spycatcher-affæren i Storbritannien – Den tidligere MI5-agent Peter Wright offentliggør sine erindringer, som giver kontroversiel indsigt i den britiske efterretningstjeneste.
 12. G-5 landene enes om Plaza-aftalen for at devaluere den amerikanske dollar.
 13. Retsopgør mod Klaus Barbie, den såkaldte “Slagter fra Lyon”, genoptages i Frankrig for krigsforbrydelser.
 14. Prins Andrew gifter sig med Sarah Ferguson (23. juli).
 15. Det optiske diskdrev (CD-ROM) bliver introduceret.
 16. De første PC-virus dukker op – Brain virus kredser blandt IBM PC-kompatible computere.
 17. Oprør i Soweto, Sydafrika – Markante episoder i kampen for at vælte apartheid.
 18. Mike Tyson bliver den yngste bokseverdensmester i tungvægt nogensinde (22. november).
 19. Det store brand på Dronningens gade i Århus, Danmark (august) – Et af de største bygningsbrande i nyere dansk historie.
 20. Mexico City rammes af flere voldsomme jordskælv (September) – Tusindvis omkommer og endnu flere bliver hjemløse.

Disse begivenheder afspejler et år med markante og ofte dramatiske hændelser over hele kloden.

1986 var et begivenhedsrigt år, hvor verdenssamfundet blev rystet af både naturkatastrofer og menneskeskabte tragedier. Den frygtelige Tjernobylulykke i Sovjetunionen den 26. april udgjorde en af de største atomkatastrofer i historien og sendte radioaktivt nedfaldssky over store dele af Europa. Blot tre måneder tidligere blev verden vidne til den hjerteskærende eksplosion af rumfærgen Challenger, hvor alle syv astronauter om bord mistede livet.

På den politiske scene blev Ferdinand Marcos’ mangeårige styre på Filippinerne bragt til fald af Edsa-folkerevolutionen i februar, mens afsløringen af Iran-Contra affæren samme år rykkede USA’s udenrigspolitik i voldsom modvind. I Europa forblev mordet på den svenske statsminister Olof Palme uopklaret, og den tidligere britiske spion Peter Wright skabte røre med udgivelsen af sine kontroversielle erindringer.

Trods de mange skræmmende begivenheder var 1986 også et år med vigtige fremskridt inden for videnskab og teknologi. Island blev det første land, der afkodede menneskets genom, og det optiske diskdrev (CD-ROM) blev introduceret. Mindre positivt var frygten for de første pc-virus, der begyndte at sprede sig blandt computere.

Fra idrættens verden huskes året for Mike Tysons bemærkelsesværdige præstation som den yngste bokseverdensmester i tungvægt nogensinde. Kulturelt set blev Halley’s komet højdepunktet ved sin sjældne passage tæt forbi Jorden.

Naturkatastrofer prægede ligeledes 1986, da Mexico City blev ramt af voldsomme jordskælv i september, og det historiske brandområde på Dronningens gade i Århus lagde store dele af bymidten i ruiner efter et omfattende byggeri.

Samlet set vil 1986 stå som et skelsættende år præget af både dramatiske begivenheder og lovende fremskridt på tværs af kontinenter.

Tags: årstal

More Similar Posts

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Fill out this field
Fill out this field
Indtast venligst en gyldig e-mailadresse.
You need to agree with the terms to proceed

Most Viewed Posts