Årstal
0

Top 20 begivenheder i år 1985

 1. Mikhail Gorbachev bliver leder af Sovjetunionen – Påbegyndte reformer som glasnost og perestrojka, der foregreb slutningen på den kolde krig.
 2. Live Aid koncerterne – Stort velgørenhedsevent arrangeret af Bob Geldof for at bekæmpe sult i Etiopien.
 3. Videnskabsfolk identificerer HIV – Peger på virusset som årsag til AIDS.
 4. Windows 1.0 frigivet af Microsoft – Markerede starten på Windows-serien af operativsystemer.
 5. Retsagen mod mafia-bossen Paul Castellano – Belyste den organiserede kriminalitets indflydelse i USA.
 6. Grlndernes sanktioner mod apartheid i Sydafrika – Flere lande indførte sanktioner for at presse til politiske forandringer.
 7. Rettens gang vedrørende MOVE-bombningen i Philadelphia – Kontroversiel politiaktion mod en sort radikal gruppe med tragiske konsekvenser.
 8. Terrorangrebet mod Air India Flight 182 – Bomben sprang, og 329 mennesker blev dræbt i det dødeligste terrorangreb indtil da.
 9. Tjernobyl-katastrofen sker et år senere, men forberedelser og uheld før krisen begynder – En serie af små hændelser leder til katastrofen i 1986.
 10. New Coke lanceres og trækkes tilbage – Coca-Cola forsøgte at ændre sin formel med stor offentlig modstand til følge.
 11. Nintendo Entertainment System (NES) lanceres i USA – Startskuddet til Nintendos dominans inden for hjemmekonsolmarkedet.
 12. Rock Hudsons død bringer AIDS til Hollywoods forgrund – Første større berømthed, der døde af AIDS, hvilket satte fokus på sygdommen.
 13. Heysel-stadion katastrofen – Fodboldtragedie, hvor 39 Juventus-fans døde under Europæiske Cupfinalen.
 14. Sinking af Greenpeace skibet Rainbow Warrior – Franske agenter sank skibet i en havn i New Zealand.
 15. Iran-Contra Affæren begynder at tage form – USA’s hemmelige våbensalg til Iran og ulovlige støtte til Contra-oprørerne i Nicaragua.
 16. Pete Rose bliver MLBs all-time hit leader – Satte den nye rekord for flest hits i Major League Baseball historie.
 17. Plaza Accord aftale mellem G5-landene – En aftale der sigtede mod at devaluere den amerikanske dollar for at hjælpe med at korrigere handelsbalancer.
 18. Oprichting af første britiske mobilnetværk, Cellular – Mobiltelefoni bliver mere tilgængelig, ændrer kommunikationslandskabet.
 19. Halley’s Comet nærmer sig Jorden – Sjælden begivenhed, der tiltrækker global interesse fra astronomer og offentligheden.
 20. Fundet af Titanic – Vraget af RMS Titanic blev fundet på Atlanterhavets bund, hvilket satte gang i en æra af undersøiske opdagelser.

1985 var Året med Markante Begivenheder

1985 var et år fyldt med historiske begivenheder, der formede vores verden. Fra politiske omvæltninger og kulturelt betydningsfulde øjeblikke til fremskridt inden for videnskab og teknologi var dette året præget af milepæle, der vil blive husket gennem tiderne.

Mikhail Gorbatjovs indtræden som leder af Sovjetunionen indvarslede en ny æra med perestrojka og glasnost – reformer, der banede vejen for den kolde krigs afslutning. Dette var blot begyndelsen på en årrække med drastiske forandringer i den globale geopolitiske magtbalance.

På den kulturelle scene samlede Live Aid-koncerterne folk fra hele verden i et enormt velgørenhedsinitiativ, der bekæmpede sultkatastrofen i Etiopien. Bob Geldofs energiske indsats for at skabe opmærksomhed om denne tragedie viste musikindustriens enorme indflydelse.

Imens identificerede forskere AIDS-virusset HIV, hvilket åbnede for nye veje til behandling og forebyggelse af denne dødelige sygdom. Rock Hudson blev den første højprofilerede berømthed, der døde af AIDS, og hans død kastede lys over den stigmatisering, som rammede de HIV-smittede.

På teknologifronten markerede frigivelsen af Windows 1.0 begyndelsen på en revolution inden for personlige computere. Microsofts operativsystem banede vejen for en helt ny verden af digital interaktion og kommunikation. Nintendo Entertainment System introducerede desuden et nyt niveau af hjemmeunderholdning.

Mørke skyggesider af året inkluderede den tragiske Heysel-stadionkatastrofe, hvor 39 fodboldfans mistede livet, og den kontroversielle MOVE-bombning i Philadelphia, hvor politiets voldelige aktion mod en sort radikal gruppe kostede livet for flere civile. Sådanne hændelser fremkaldte en nødvendig debat om politiets magtanvendelse og civilretsbevægelser.

1985 så også dramatikken udfolde sig i Iran-Contra-affæren og den efterfølgende retssag mod mafiabossen Paul Castellano, der afslørede forbindelsen mellem organiseret kriminalitet og højtstående embedsmænd i USA. På verdensplan stod lande sammen om økonomiske sanktioner mod apartheidregimet i Sydafrika, i håbet om at presse frem mod politiske reformer.

I skyggerne af sådanne begivenheder ulmer advarslerne om den kommende Tjernobyl-katastrofe året efter, idet en række mindre uheld og komplikationer begynder at udvikle sig. Og i kølvandet på Greenpeace-skibets Rainbow Warrior synkning i New Zealand voksede spændingerne mellem aktivistbevægelser og regeringer.

Endelig var 1985 året, hvor et af de mest ambitiøse forretningsmæssige eksperimenter nogensinde fandt sted: lanceringen af New Coke – en katastrofal beslutning fra Coca-Colas side, der hurtigt blev trukket tilbage efter massiv offentlig modstand.

I lyset af disse mangfoldige begivenheder står 1985 som et år, der ryster verden og påbegynder en proces af fundamentale forandringer på tværs af alle aspekter af samfundet. Dets eftervirkninger kan stadig mærkes i dag, og det vil blive husket som et afgørende tidspunkt i den moderne historie.

Tags: årstal

More Similar Posts

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Fill out this field
Fill out this field
Indtast venligst en gyldig e-mailadresse.
You need to agree with the terms to proceed

Most Viewed Posts