Årstal
0

Top 20 begivenheder i år 1972

Her er en liste over de 20 mest betydningsfulde begivenheder fra 1972:

 1. Nixon besøger Kina – Amerikanske præsident Richard Nixon besøger Kina, hvilket markerer begyndelsen på en ny fase i forholdet mellem USA og Kina.
 2. München-massakren – En terroristgruppe fra Black September myrder 11 israelske atleter under Sommer-OL i München.
 3. Watergate-skandalen begynder – Fem mænd arresteres for indbrud i det Demokratiske Partis hovedkvarter i Watergate-bygningen i Washington, D.C., en hændelse, der senere fører til præsident Nixon’s afsættelse.
 4. Apollo 17 Mission – Den sidste bemandede mission til Månen gennemføres med astronauterne Cernan, Evans og Schmitt.
 5. Bloody Sunday – Britiske soldater skyder 14 civile under en fredsprotest i Derry, Nordirland.
 6. Anti-Hijacking Act – USA implementerer hårdere sikkerhedsforanstaltninger for luftfart efter flere højprofil-hijackinger.
 7. Udgivelsen af Rapporten om menneskelig miljø – Stockholm Konferencen efterfulgt af FN’s første rapport der markere fokus på international miljøbeskyttelse.
 8. Helsinki-aftalen – Formalisering af grænser i Europa og aftale om menneskerettigheder markerer et skridt mod afslutningen på den kolde krig.
 9. Herlev Hospital åbnes – Et af Skandinaviens højeste hospitaler, Herlev Hospital, åbner i Danmark.
 10. Mariner 9 sender fotos fra Mars – Mariner 9 missionen kredser om Mars og sender de første detaljerede fotos af planetens overflade tilbage til Jorden.
 11. Præsidentvalget i USA – Nixon vinder en jordskredssejr over demokraten George McGovern.
 12. Uafhængighed for Bangladesh – Efter en frigørelseskrig med Pakistan bliver Bangladesh en selvstændig nation.
 13. SALT I aftalerne – USA og Sovjetunionen underskriver SALT I, en række aftaler der begrænser antallet af interkontinentale ballistiske missiler.
 14. CAT-scan introduceres – Den første kommercielle CT-scanner indføres og bruges til medicinsk billedgørelse.
 15. Fidji får uafhængighed fra Storbritannien – Østaten Fidji bliver selvstændig efter mange års britisk kolonistyre.
 16. Eurovison Song Contest afholdt i Edinburgh – Valsevinder blev Luxembourg med sangen “Après toi” sunget af Vicky Leandors.
 17. Motorsavsmassakren i Texas – En grim horrorfilm der blev en kultklassiker og satte en standard for genren.
 18. Udgivelsen af bogen “Våbenbrødrene” – En fremtrædende dansk roman af Jens Christian Grøndahl.
 19. Lanceringen af Intels 8008 mikroprocessor – Denne teknologi er afgørende for udviklingen af personlige computere.
 20. Star Trek TV-serien afsluttes – Den originale serie afsluttes efter at have haft stor indflydelse på sci-fi genren.
1972 var et år fyldt med betydningsfulde begivenheder, der formede verden, som vi kender den i dag. Fra den kolde krigs afslutning til rumfartens milepæle og fra menneskerettigheder til terror, var 1972 et år med store omvæltninger.

På den internationale scene var præsident Richard Nixons historiske besøg i Kina et vendepunkt i forholdet mellem de to stormagter. Dette besøg markerede begyndelsen på en ny fase i forholdet mellem USA og Kina, som tidligere havde været præget af kulde og fjendtlighed. Samme år blev Helsinki-aftalen undertegnet, hvilket formaliserede grænserne i Europa og fremhævede betydningen af menneskerettigheder. Dette markerede et skridt mod afslutningen på den kolde krig.

Året var også vidne til skrækkelige terrorhandlinger, såsom München-massakren, hvor en palæstinensisk terrorgruppe myrdede 11 israelske atleter under Sommer-OL i München. Denne tragiske hændelse førte til øget sikkerhed ved internationale begivenheder og skærpede sikkerhedsforanstaltninger inden for luftfarten med implementeringen af Anti-Hijacking Act i USA.

På rumfartsfronten gennemførte NASA sin sidste bemandede mission til Månen med Apollo 17, hvor astronauterne Cernan, Evans og Schmitt besøgte vores naturlige satellit. Samme år sendte Mariner 9 de første detaljerede fotos af Mars’ overflade tilbage til Jorden, hvilket udvidede vores forståelse af det røde planets mystiske overflader.

I Danmark blev året 1972 markeret af åbningen af Herlev Hospital, et af Skandinaviens højeste hospitaler, der fortsat er en vigtig del af det danske sundhedsvæsen. På litteraturfronten udkom den fremtrædende danske roman “Våbenbrødrene” af Jens Christian Grøndahl.

1972 var også et år med teknologisk innovation, da Intel lancerede sin 8008 mikroprocessor, som var afgørende for udviklingen af personlige computere. I underholdningsverdenen satte “Motorsavsmassakren i Texas” en ny standard for gyserhorroren og blev en kultklassiker.

Mens nogle begivenheder i 1972 var positive milepæle, var andre tragiske og ulykkelige. Men uanset hvad, formede de verden, som vi kender den i dag, og deres indflydelse kan stadig spores i vores nuværende globale situation.

Tags: årstal

More Similar Posts

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Fill out this field
Fill out this field
Indtast venligst en gyldig e-mailadresse.
You need to agree with the terms to proceed

Most Viewed Posts