Årstal
0

Top 20 begivenheder i år 1964

Her er en liste over de 20 mest betydningsfulde begivenheder fra 1964:

 1. Borgerrettighedsloven i USA: USA’s præsident Lyndon B. Johnson underskriver Civil Rights Act, som forbyder diskrimination på grund af race, farve, religion, køn eller national oprindelse.

 2. Tokyo-OL: De Olympiske Lege afholdes i Tokyo, Japan, hvilket markerer de første Olympiske Lege nogensinde i Asien.

 3. Nelson Mandelas livstidsdom: Nelson Mandela dømmes til livsvarigt fængsel for sin kamp mod apartheid i Sydafrika.

 4. Beatles’ invasion i USA: The Beatles besøger USA for første gang, hvilket udløste Beatlemania.

 5. Gulf of Tonkin-hændelsen: Amerikanske krigsskibe bliver angiveligt angrebet af nordvietnamesiske kræfter, hvilket fører til en eskalering af Vietnamkrigen.

 6. Indiske Ocean-øen Nassers uafhængighed fra Storbritannien: Maldiverne bliver uafhængige fra Storbritannien.

 7. Kasserneopgøret: Aftale mellem Danmark og Vesttyskland, der fastslår ophør af tysker-flygtningelejrenes virksomhed på dansk jord og hjemsendelse af de sidste flygtninge.

 8. Grundlæggelsen af PLO (Palestine Liberation Organization): Organisationen blev oprettet for at kæmpe for etableringen af en selvstændig palæstinensisk stat.

 9. Kina detonerede sin første atombombe: Kina viser sin militære kapacitet ved testen af sin første atomvåben.

 10. Murder of Kitty Genovese: Mordet på Kitty Genovese i New York får stor opmærksomhed og fører til forskning i “bystander effect”.

 11. Ford Mustang frigives: Den første Ford Mustang bliver officielt solgt, hvilket snart bliver et ikonisk amerikansk bilbrand.

 12. Free Speech Movement: Bevægelsen starter på University of California, Berkeley, som protest mod universitetets begrænsninger af politiske ytringer.

 13. Sidney Poitier vinder en Oscar: Sidney Poitier bliver den første sorte mand til at vin bedste skuespiller ved Academy Awards.

 14. Grundlæggelsen af Malawi: Malawi opnår uafhængighed fra Storbritannien.

 15. Afgrænsningen af Tyrkisk invasion af Cypern: Tension mellem den græske og tyrkiske befolkning på Cypern fører til betydelige geopolitiske konsekvenser.

 16. Lusaka-manifestet: Flere afrikanske lande underskriver Lusaka-manifestet, som kræver uafhængighed for alle kolonier i det sydlige Afrika.

 17. Store Alaskanske jordskælv: Et af de største jordskælv nogensinde målt rammer Alaska og forårsager omfattende ødelæggelser.

 18. Moog synthesizer præsenteres: Denne nye type elektronisk instrument revolutionerer musikindustrien.

 19. Sovjetisk højhastighedstog: Sovjetunionen introducerer det første kommercielle højhastighedstog, kaldet Aerotrain.

 20. Jean-Paul Sartre afviser Nobelprisen i litteratur: Den berømte franske filosof afviser prisen, da han ikke ønsker at være forbundet med nogen institution.


I året 1964 var verden vidne til en lang række begivenheder, der kom til at forme den globale udvikling i årtier fremover. Fra kampen for borgerrettigheder i USA og Nelson Mandelas fængsling i Sydafrika til den voksende spænding i Mellemøsten og Kinas tiltrædelse til atombombeklubben – 1964 var på mange måder et skelsættende år.

Indenrigs i USA tegnede den såkaldte “Civil Rights Act” konturerne af en ny æra. Den historiske lov, der som den første af sin slags forbød diskrimination på grund af race, farve, religion, køn eller national oprindelse, blev underskrevet af præsident Lyndon B. Johnson og markerede et afgørende skridt i kampen for borgerrettigheder. På samme tid udløste The Beatles’ succesfulde invasion af USA en musikalsk verdensomspændende revolution, da fænomenet “Beatlemania” eksploderede over hele kloden.

På den anden side af Atlanten var situationen dog mere dyster. I Sydafrika blev Nelson Mandela, lederen af kampen mod apartheid-regimet, idømt en livstidsdom for sine aktiviteter. Dommen var et smerteligt tilbageslag for de antiracistiske kræfter, men Mandela kom til at blive et ikonisk symbol på modstanden mod det brutale undertrykkelsessystem.

Spændingerne trak også op i Sydøstasien, hvor Gulf of Tonkin-hændelsen blev brugt som påskud til at eskalere den amerikanske indsats i Vietnamkrigen. Et nyt kapitel i denne bloddråbesmættede konflikt, som kom til at efterlade dybe ar i befolkningen og forringe forholdet mellem USA og store dele af den øvrige verden, blev således indledt.

Ikke alle begivenheder i 1964 var dog lige så voldsomme. Afholdelsen af de Olympiske Lege i Tokyo markerede første gang, at det prestigefyldte sportsevent blev afholdt i Asien – et symbol på kontinentets nye globale position. Derudover skete der vigtige udviklinger i bilverdenen med introduktionen af den ikoniske Ford Mustang, mens et nyt musikalsk instrument, Moog synthesizeren, blev præsenteret og banede vejen for en hidtil uhørt kreativitet indenfor musikken.

Året 1964 var lige så broget og skelsættende som nogen anden 12-måneders periode i det tumultuøse 20. århundrede. Med USA’s borgerrettighedsbevægelse, konflikterne i Sydøstasien, sociale opbrud i USA og Europa samt teknologiske og kulturelle landvindinger satte det sit aftryk på historien og formede mange af de udviklinger, vi lever med den dag i dag.

Tags: årstal

More Similar Posts

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Fill out this field
Fill out this field
Indtast venligst en gyldig e-mailadresse.
You need to agree with the terms to proceed

Most Viewed Posts