Årstal
0

Top 20 begivenheder i år 1961

“`markdown

De 20 mest betydningsfulde begivenheder fra 1961

 1. John F. Kennedy indsættes som USA’s præsident – Kennedy indsættes den 20. januar og indleder sin præsidentskab med visionen om en ny grænse.

 2. Sovjetunionen sender den første mand, Yuri Gagarin, ud i rummet – Den 12. april bliver Yuri Gagarin den første person i rummet, hvilket markerer en stor bedrift inden for rumkapløbet.

 3. Byggeriet af Berlinmuren starter – Den 13. august begynder konstruktionen af Berlinmuren, som bliver et symbol på den kolde krig og adskillelsen af Øst- og Vestberlin.

 4. Den amerikanske borgerrettighedsbevægelse – Frihedsryttere i USA udfordrer segregation i sydstaternes offentlige transportmidler.

 5. Invasionen i Grisebugten – Fra 17. til 19. april mislykkedes en USA-støttet invasion af Cuba, hvilket var et stort nederlag for Kennedy-administrationen.

 6. FN’s generalsekretær Dag Hammarskjöld dør i en flyulykke – Dag Hammarskjöld dør under mystiske omstændigheder den 17. september, mens han var på en fredsmæglingsmission i Congo.

 7. Den første person, der rejser til rummet to gange – Gherman Titov, også fra Sovjetunionen, bliver den første person til at tilbringe mere end en dag i rummet, samt den første til at sove i rummet.

 8. Portugal’s Salazar-regime holder Portugal i kolonikrigen i Afrika – Kampene intensiveres i Angola, og modstandsbevægelsen mod kolonimagten tager fart.

 9. Sydafrika bliver republik – Sydafrika trækker sig ud af Commonwealth og bliver en republik under apartheid den 31. maj.

 10. Amnesty International grundlægges – Organisationen grundlægges i juli, dedikeret til at rapportere om og bekæmpe menneskerettighedsovertrædelser globalt.

 11. Første menneskeskabte objekt når Venus – Sovjetisk rumsonde Venera 1 passerer Venus, men mister kontakten før nogen data kan sendes tilbage.

 12. Antarctic Treaty System træder i kraft – Traktaten, der regulerer internationale relationer med hensyn til Antarktis, træder i kraft den 23. juni.

 13. Peace Corps oprettes af præsident Kennedy – Organisationen, der sender amerikanske frivillige til at arbejde med udviklingsprojekter i udviklingslande, er grundlagt.

 14. Pave Johannes XXIII indkalder til Andet Vatikankoncil – Dette markante skridt gør, at kirken begynder at modernisere mange af sine praksisser og holdninger.

 15. Etablering af Organisationen for Økonomisk Samarbejde og Udvikling (OECD) – Organisationen grundlægges for at stimulere økonomisk fremskridt og verdenshandel.

 16. Første brug af “birth control pill” bliver almindeligt tilgængelig i USA – Dette skifter fundamentalt synet på kvinders sundhed og reproduction.

 17. Afslutningen på det franske beskyttelsesmandat i Tunisien – Tunesien bliver fuldt uafhængig efter endegyldig aflevering af kontrollen fra Frankrig.

 18. Kuwait opnår uafhængighed fra Storbritannien – Efter flere års forhandling og planlægning bliver Kuwait en selvstændig nation.

 19. Prøvestoptraktaten mellem USA og Sovjetunionen – Forhandlinger påbegyndes dette år og fører til den første aftale om delvis nedtrapning af atomvåbentest.

 20. Lewis B. Hershey giver direktiv om brug af lokale rekrutteringskort i Vietnamkrigen – Dette viser starten på større amerikansk engagement i Vietnam.
  “`

År 1961 – Et år af historiske begivenheder

Det er svært at pege på et enkelt år i verdenshistorien, der har haft så stor betydning som 1961. Fra den kolde krig til rummets erobring, fra borgerrettigheder til modstand mod kolonimagter, var dette året vidne til nogle af de mest skelsættende begivenheder i det 20. århundrede.

Først og fremmest skal vi nævne indsættelsen af den 35. præsident i USA, John F. Kennedy. Med sin vision om en “ny grænse” satte han standarden for en mere proaktiv og progressiv amerikansk udenrigspolitik. Dog blev hans præsidentperiode overskygget af den fejlslagne invasion i Grisebugten på Cuba, som var et stort nederlag for den unge administration.

Mens USA var travlt optaget i Vestens ideologiske kamp, fortsatte Sovjetunionen sin fremgang inden for rummets erobring. Yuri Gagarins epokegørende rejse i det ydre rum den 12. april 1961 markerede et historisk vendepunkt i rumkapløbet. Dette blev fulgt af Gherman Titovs rumrejse, hvor han blev den første til at tilbringe mere end en dag i rummet.

Europa var også vidne til en af de mest ikoniske ideologiske skillelinjer, da opførelsen af Berlinmuren begyndte den 13. august. Denne betonmur blev et symbolsk udtryk for den kolde krigs spændinger og delingen af Berlin i øst og vest.

I USA tog borgerrettighedsbevægelsen fart, da de såkaldte “frihedsryttere” udfordrede segregeringen i sydstaternes offentlige transportmidler. Dette var begyndelsen på en lang og sej kamp for at opnå lige rettigheder for alle amerikanere.

På den internationale scene blev FN’s generalsekretær, Dag Hammarskjöld, tragisk dræbt i en flyulykke under sin fredsmæglingsmission i Congo. Amnesty International blev også grundlagt dette år for at værne om menneskerettigheder verden over.

Flere lande opnåede uafhængighed i 1961, herunder Tunesien fra Frankrig og Kuwait fra Storbritannien. Modsat fortsatte Portugals Salazar-regime den brutale koloniherredømme i Afrika, hvilket intensiverede modstandskampen i Angola.

Der blev også taget vigtige skridt mod en mere fredelig verden med ikrafttrædelsen af Antarctic Treaty System og de første forhandlinger om nedtrapning af atomvåbentest mellem USA og Sovjetunionen.

I retrospekt kan man se, at 1961 var et år, der rystede verden. Fra pionerindsatser i rummet til brændpunkter i den kolde krig og fremskridtene inden for borgerrettigheder og menneskerettigheder, satte begivenhederne i dette bemærkelsesværdige år deres tydelige præg på resten af det 20. århundrede og påvirkede den globale udvikling i årtier fremover.

Tags: årstal

More Similar Posts

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Fill out this field
Fill out this field
Indtast venligst en gyldig e-mailadresse.
You need to agree with the terms to proceed

Most Viewed Posts