Årstal
0

Top 20 begivenheder i år 1946

Her er en liste over de 20 mest betydningsfulde begivenheder i 1946:

 1. FN’s Generalforsamling samles for første gang – Finder sted den 10. januar i London, hvor 51 nationer deltager.
 2. Churchill holder “Jerngardinet” talen – Winston Churchill introducerer begrebet “Jerngardinet” i sin tale den 5. marts.
 3. Opdagelsen af Bikiniatollen – Den amerikanske flåde begynder atomprøvesprængninger på Bikiniatollen den 1. juli.
 4. Dannelsen af UNICEF – FN opretter UNICEF den 11. december for at give nødhjælp til børn i krigshærgede lande.
 5. Indiens Uafhængighedskamp – Gandhis intensive forhandlinger med Storbritannien om Indiens selvstændighed.
 6. Ho Chi Minh bliver præsident i Vietnam – Efter mere end et halvt århundredes fransk kolonistyre, bliver Ho Chi Minh præsident i September.
 7. Håndholdte computere første gang introduceret – Enon Research udvikler en af de første håndholdte computerenheder.
 8. OMS begynder sit arbejde – Verdenssundhedsorganisationen (WHO) er etableret som en del af FN.
 9. Kold krigs æra begynder – Tensionen mellem USA og Sovjetunionen leder til starten på koldkrigstiden.
 10. Tito bliver premierminister i Jugoslavien – Josip Broz Tito styrker kommunistisk greb om Bulgarien.
 11. Nye forfatninger i flere lande – Blandt andet Japan og Italien får nye demokratiske forfatninger.
 12. Juan Perón bliver præsident i Argentina – Begyndelsen på Perónismen, en betydningsfuld politisk bevægelse i Argentina.
 13. Videooptagelsesteknologi patenteres – Ampex Corporation patenterer en af de første praktiske videooptagelsesteknologier.
 14. Nürnbergprocesserne – Krigsforbryderretssager hvor nazistiske ledere stilles til ansvar for deres gerninger under Anden Verdenskrig.
 15. Svensk neutralitetspolitik – Sverige styrker sin neutralitetspolitik i kølvandet på anden verdenskrig.
 16. Balkanlandene under kommunismens indflydelse – Flere Østeuropæiske lande befinder sig under voksende Sovjetisk indflydelse.
 17. Nationale uafhængighedsbevægelser – I Asien og Afrika, fra Indonesien til Algeriet, intensiveres kampene for selvstændighed.
 18. Første Cannes Film Festival – Verdens første Cannes Film Festival afholdes i Frankrig for at fremme filmkunsten.
 19. Børstelefonen opfindes – En af de første versioner af en bærbar telefon introduceres i USA.
 20. Fødslen af NFL Championship – Den første NFL Championship spil afholdes markerer begyndelsen på moderne amerikansk fodbold.

Disse begivenheder fra 1946 har haft en varig indflydelse på den globale historie og udformet det 20. århundreds geopolitiske landskab.


I året 1946 blev verden vidne til en række betydningsfulde begivenheder, der satte kursen for de kommende årtier. Mens krigen var slut, greb efterkrigstidens udfordringer og spændingerne mellem de fremvoksende supermagter om sig. Verdens nationer forsøgte at finde en ny balance i denne usikre tid.

En af de mest skelsættende begivenheder var den første samling af FN’s Generalforsamling den 10. januar i London. Her mødtes 51 nationer for at lægge grunden til en international organisation, der skulle fremme fred og samarbejde. Dette var blot begyndelsen på FN’s mangeårige virke for at håndtere globale konflikter og humanitære indsatser.

Mens det internationale samfund forsøgte at finde fælles fodslag, trak den kolde krig stadig dybere skygger over verden. Winston Churchills berygtede “Jerngardinet”-tale den 5. marts markerede starten på de tilspidsede spændinger mellem Vesten og Sovjetunionen. Begrebet “Jerngardinet” blev symbolet på den dybe ideologiske kløft mellem de to stormagter.

I kølvandet på Anden Verdenskrig opstod flere nationalistiske bevægelser verden over, der krævede selvstændighed og afslutning på kolonialismen. I Indien fortsatte Gandhi sine intensive forhandlinger med Storbritannien, mens Ho Chi Minh samme år blev udnævnt til præsident i Vietnam efter et halvt århundrede under fransk styre. I lande som Indonesien og Algeriet intensiveredes kampene for national uafhængighed.

På den teknologiske front gjorde 1946 sig også bemærket. Ampex Corporation patenterede en af de første praktiske videooptagelsesteknologier, mens Enon Research udviklede en af de tidligste håndholdte computere. Den moderne mobiltelefoni fik sine spæde begyndelser med opfindelsen af børstelefonen i USA.

Året 1946 var med til at lægge fundamentet for den bipolære magtstruktur, der kom til at forme resten af det 20. århundrede. Mens nogle forsøgte at helbrede arret efter krigen, spirede nye konflikter og ideologiske kampe. Verden stod på tærsklen til en ny æra fyldt med både muligheder og risici.

Tags: årstal

More Similar Posts

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Fill out this field
Fill out this field
Indtast venligst en gyldig e-mailadresse.
You need to agree with the terms to proceed

Most Viewed Posts