Årstal
0

Top 20 begivenheder i år 1945

Her er en liste over nogle af de mest betydningsfulde begivenheder, der fandt sted i 1945:

 1. 2. verdenskrig afsluttes: Efter seks år af krig blev 2. verdenskrig endelig afsluttet i Europa i maj og senere i Asien i september.
 2. Hitlers selvmord: Adolf Hitler begik selvmord den 30. april 1945.
 3. Befrielsen af koncentrationslejre: De allierede styrker befriede overlevende fra nazistiske koncentrationslejre, inklusive Auschwitz og Buchenwald.
 4. Atombomberne over Hiroshima og Nagasaki: USA kastede atombomber over de japanske byer Hiroshima den 6. august og Nagasaki den 9. august.
 5. Japans betingelsesløse kapitulation: Japan kapitulerede den 15. august, hvilket varslede slutningen på krigen i Asien.
 6. Yalta-konferencen: Winston Churchill, Franklin D. Roosevelt og Joseph Stalin mødtes i Yalta for at planlægge efterkrigstidens Europa.
 7. Potsdam-konferencen: Lederne fra de allierede lande mødtes i juli-august for at fastslå vilkårene for Tysklands overgivelse efter 2. verdenskrig.
 8. Forenede Nationer grundlægges: Chartret for de Forenede Nationer blev underskrevet den 26. juni.
 9. Dødsfald blandt ledende personligheder: Franklin D. Roosevelt døde den 12. april, og blev efterfulgt af Harry S. Truman som USA’s præsident.
 10. Nürnbergprocessen påbegyndes: Nürnbergprocesserne begyndte i november, retsforfølgning af hovedskikkelser fra det nazistiske regime.
 11. Italiens befrielse: Italien blev fuldstændig befriet fra tysk besættelse.
 12. Valget i Storbritannien: Arbejderpartiet, ledet af Clement Attlex, vandt valget, og Winston Churchill blev afskediget som premierminister.
 13. Befrielsen af Paris: Paris blev befriet fra tysk besættelse i august.
 14. Oprydningen efter krigen: Betydelig indsats blev påbegyndt for at rydde bomber og genopbygge de krigshærgede områder i Europa.
 15. Deportation af tyskere: Omfattende deportation af tyskere fra tidligere østlige territorier og tvungen repatriering.
 16. Økonomisk stabilisering og planlægning: Bretton Woods-konferencen blev afholdt for at regulere international monetær og finansiel orden.
 17. Folkeoprør: Folkeoprør i kolonierne, inklusive i Indonesien og Vietnam, begyndte som et resultat af magtvakuum og krav om selvstændighed.
 18. Elektronisk computer: Den første elektroniske generelle databehandlingscomputer, ENIAC, blev færdigbygget.
 19. Grundlæggelsen af FN’s fødevare- og landbrugsorganisation (FAO): Formålet var at bekæmpe verdensomspændende sult og fremme landbrug.
 20. Folkerettens formalisering: Vedtagelse af forskellige aftaler angående behandlingen af krigsfanger og beskyttelse af civile i krigstid.

Dette er blot et udsnit af de væsentlige begivenheder fra 1945, et år præget af markante ændringer og vigtige dispositioner for efterkrigstiden.


1945 var et skelsættende år, der satte punktum for 2. Verdenskrigs rædsler, men som også lagde grunden for en ny verdensorden. Efter seks lange år med krig og destruction, kunne freden endelig vindes i såvel Europa som Asien.

Den 30. april 1945 begik Adolf Hitler selvmord i sin bunker i Berlin, mens de allierede styrker lukkede ringen om hovedstaden. Det nazistiske regimes fald var uundgåeligt, og koncentrationslejre som Auschwitz og Buchenwald blev befriet. Millioner af uskyldige menneskeliv var gået tabt i løbet af krigen.

For at tvinge Japan til overgivelse kastede USA historiens første atombomber over byerne Hiroshima og Nagasaki i august samme år. Den frygtelige ødelæggelse var uoverskuelig, men det bøjede Japan til sidst til betingelsesløs kapitulation den 15. august 1945.

Trods sejren var prisen høj, og verden skulle nu forholde sig til krigens voldsomme eftervirkninger. Ledere som Churchill, Roosevelt og Stalin mødtes i Yalta og Potsdam for at planlægge Europas fremtid og fastlægge vilkårene for Tysklands overgivelse. I Nürnberg begyndte et historisk opgør med de nazistiske ledere.

I ruinerne af krigen blomstrede også nye initiativer frem. De Forenede Nationer blev grundlagt i juni med fredens og menneskerettighedernes sag i højsædet. På økonomisk front søgtes stabilitet med Bretton Woods-konferencen.

Kort efter krigens afslutning døde USA’s præsident Franklin D. Roosevelt, og blev efterfulgt af Harry S. Truman. I Storbritannien blev Winston Churchill ligeledes afløst af Clement Attlee efter valgsejr til Arbejderpartiet.

1945 markerede slutningen på en mørk æra, men satte også retningen for en fremtid med nye idealer og institutioner. Genopbygningen af Europa kunne tage sin begyndelse, om end splittelsen mellem øst og vest var en realitet i det nye magtpolitiske landskab.

Tags: årstal

More Similar Posts

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Fill out this field
Fill out this field
Indtast venligst en gyldig e-mailadresse.
You need to agree with the terms to proceed

Most Viewed Posts