Årstal
0

Top 20 begivenheder i år 1939

Her er en liste med de 20 mest betydningsfulde begivenheder fra 1939:

“`markdown

 1. Udbruddet af Anden Verdenskrig: Tyskland invaderer Polen den 1. september, hvilket markerer starten på krigen.
 2. Sovjetunionens invasion af Polen: Kort efter Tysklands angreb, invaderer Sovjetunionen Polen fra øst den 17. september.
 3. Pagt mellem Tyskland og Sovjetunionen: Den såkaldte Molotov-Ribbentrop-pakten (en ikke-angrebspagt) underskrives i august.
 4. Filmudgivelsen af “Borte med Blæsten”: En af de mest ikoniske amerikanske film får premiere den 15. december.
 5. Fuldendelsen af LaGuardia Lufthavn i New York City: Åbner officielt for kommerciel luftfart.
 6. Det gyldne år for Hollywood: Mange klassiske film som “The Wizard of Oz” og “Mr. Smith Goes to Washington” bliver udgivet.
 7. Helmut Hirsch planlægger et attentat mod det Nazistiske regime: Han bliver senere henrettet i 1942.
 8. De første diskriminerende love mod jøder i Polen: Disse love blev iværksat kort efter Tysklands invasion.
 9. De britiske og franske erklæringer af krig mod Tyskland: Sker i umiddelbar reaktion på invasionen af Polen.
 10. USA’s neutralitetslov: Vedtaget for at holde USA ude af europæiske konflikter, siden reformeret i 1939 for bedre at kunne støtte allierede.
 11. Albanien annekteres af Italien: Sker i april, og styrker Italiens position i Balkan.
 12. Finsk-Sovjetiske Vinterkrig starter: Begynder i november 1939, som en følge af Sovjetunionens territoriale krav.
 13. Pave Pius XII indsættes: Han bliver pave den 2. marts og spiller senere en kontroversiel rolle under krigen.
 14. Slovakiet erklærer selvstændighed: Under beskyttelse fra Nazityskland, hvilket sker efter opløsningen af Tjekkoslovakiet.
 15. Frankrigs første tv-udsendelser: Sender de første offentlige fjernsynsudsendelser.
 16. John Steinbeck udgiver “The Grapes of Wrath”: En vigtig amerikansk roman der skildrer depressionens virkninger.
 17. Udgravningerne af Sutton Hoo i England: Dette fund afdækker betydelige artefakter fra tidlig middelalder.
 18. Baseballspilleren Lou Gehrigs afskedstale: Kendt som “The Luckiest Man” tale den 4. juli.
 19. Toronto’s Maple Leaf Gardens åbner sit første NHL spil: En vigtig begivenhed for ishockeyfans.
 20. Tibets tilbagekaldelse af uafhængighedserklæringen fra 1913: Under pres fra Kina.
  “`

Disse hændelser viser en bred vifte af politiske, kulturelle og samfundsmæssige ændringer og spændinger i løbet af 1939.

Året 1939: Et Vendepunkt i Verdenshistorien

1939 var et skelsættende år, der ville forme fremtidens historiske gang. Mens kulturen blomstrede, var mørke skyer ved at samle sig på den politiske horisont, og verden stod på randen af et enormt udbrud af vold og ødelæggelse.

Anden Verdenskrigs Begyndelse

Det mest vidtrækkende og skæbnesvangre øjeblik i 1939 var udbruddet af Anden Verdenskrig, da Nazityskland under Adolf Hitlers styre invaderede Polen den 1. september. Denne aggression blev mødt med erklæringer om krig fra Storbritannien og Frankrig, da de søgte at stoppe Nazitysklands ekspansionistiske planer. Blot to uger senere invaderede Sovjetunionen også Polen fra øst, fordoblet angrebspresset på det lille land.

Denne invasion tog form under skyggerne af den kontroversielle Molotov-Ribbentrop-pagt mellem Tyskland og Sovjetunionen, der var blevet underskrevet et par måneder tidligere. Denne ikke-angrebspagt mellem de to supermagter skabte fornærmelse og udtrykte bekymring i resten af verden.

Kulturelle Højdepunkter

Mens den politiske situation eskalerede, forblev kulturelle og underholdningsmæssige milepæle fremtrædende i løbet af året. Hollywoodfilmen “Borte med Blæsten” skabte en sensation efter sin premiere i december og regnes som en af de mest ikoniske film nogensinde. Andre klassiske film som “Troldmanden fra Oz” og “Mr. Smith går til Washington” blev også udgivet under det, der siden er blevet kendt som “Hollywoods gyldne år”.

På den litterære front vandt John Steinbecks roman “Vredens Druer” anerkendelse for sit rystende portræt af Den Store Depression. I England åbnede de bemærkelsesværdige udgravninger af Sutton Hoo en kilde til uerstattelige artefakter fra den tidlige middelalder.

Kontroverser og Tragedier

Som mørke skyer samledes over Europa, blev Polen tvunget til at indføre de første diskriminerende love mod jøder efter den tyske invasion. I Albanien annekterede Italien landet for at styrke sin position på Balkan. Tibet så sig også nødsaget til at tilbagekalde sin uafhængighedserklæring fra 1913 under pres fra Kina.

Men modstanden mod nazisternes ekspansionistiske drev begyndte også at organisere sig. Helmut Hirsch planlagde et attentat mod naziregimet, men blev senere henrettet for sine handlinger i 1942. På sportsfronten afgav baseballlegenden Lou Gehrig sin berømte “The Luckiest Man” afskedstale efter at have udviklet den frygtede sygdom, der nu bærer hans navn.

I dette turbulente år blev verden vidne til historiens vendepunkt. Mens kulturelle bedrifter og underholdning stadig blomstrede, var frøene til Anden Verdenskrig allerede blevet plantet – en kamp der ville forandre verden for evigt.

Tags: årstal

More Similar Posts

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Fill out this field
Fill out this field
Indtast venligst en gyldig e-mailadresse.
You need to agree with the terms to proceed

Most Viewed Posts