Årstal
0

Top 20 begivenheder i år 1929

“`markdown

De 20 mest betydningsfulde begivenheder i 1929

 1. Wall Street-krakket: I oktober oplevede aktiemarkedet i USA en enorm nedgang, som førte til starten på Den Store Depression.
 2. St. Valentinsdag-massakren: 14. februar blev syv medlemmer af Chicago’s North Side Gang myrdet i et gangsteropgør under ledelse af Al Capone.
 3. Vatikanstaten bliver selvstændig: Med Laterantraktaten blev Vatikanstaten anerkendt som en selvstændig stat den 11. februar.
 4. Joseph Stalin bliver enehersker i Sovjetunionen: Efter at have sat sine politiske rivaler til side, blev Stalin den ubestridte leder af Sovjetunionen.
 5. Første Akademi prisuddeling (Oscars): Den første Oscars-ceremoni fandt sted den 16. maj i Hollywood og markerede filmindustriens anerkendelser.
 6. Stiftelsen af Museum of Modern Art i New York: MoMA blev åbnet i november og er siden blevet et af verdens førende moderne kunstmuseer.
 7. Araberopstanden i Palæstina starter: Spændinger og vold mellem arabere og jøder i det britiske mandatområde Palæstina førte til flere års konflikt.
 8. Heidrich Heine Universitet etableres i Düsseldorf: Universitetet blev etableret for at fremme uddannelse og forskning i Tyskland.
 9. Første offentlige demonstration af farve-tv: Den 3. januar blev det første offentlige eksperiment med farve-tv gennemført af H. E. Ives.
 10. Bryce Canyon National Park oprettes i USA: Denne nationalpark i Utah blev anerkendt for sine unikke geologiske formationer.
 11. Jules Pascins selvmord: Den bulgarsk-franske maler tog sit eget liv, hvilket rystede kunstverdenen.
 12. Fritz von Opels raketbil: Den 30. september gennemførte Fritz von Opel den første vellykkede prøvekørsel af en bil drevet af raketter.
 13. Berlin-filmfestivalen afholdes for første gang: Festivalen bidrog til filmkulturens vækst i Tyskland og Europa.
 14. Freud’s udgivelse af “Das Unbehagen in der Kultur”: Freud udgiver sin berømte tekst om kulturens og civilisationens problemer.
 15. Den sorte torsdag: Den 24. oktober, markede den første dag i Wall Street-krakket, hvor millioner af aktier blev solgt.
 16. Lillefredsdagsaftalen: En traktat mellem flere europæiske lande med det mål at styrke fred og samarbejde.
 17. Schwarzwaldskolen grundlægges i Berlin: Denne skole blev berømt for sin progressive pædagogik og kunstundervisning.
 18. De første tegneserier med lyd: Walt Disney’s “Silly Symphonies” frigives, hvilket starter en ny æra i animation.
 19. Java-man opdagelsen: Fossilfund i Indonesien giver ny viden om menneskets tidlige evolution.
 20. Bygning af Chrysler Building påbegyndes: Dette ikoniske bygningsværk blev påbegyndt i New York og blev senere verdens højeste bygning.
  “`

Disse begivenheder giver et bredt udsnit af kulturelle, økonomiske, og politiske ændringer der prægede verden i 1929.

Året 1929 – Tragedie, Transformation og Teknologiske Gennembrud

Det dramatiske år 1929 vil for altid stå skrevet i historiens annaler som året for Den Store Depression og Wall Street-krakket. Men året bød også på begivenheder, der lagde fundamentet for nye æraer inden for kultur, videnskab og politik.

Økonomisk Chok og Kriminelle Konflikter

Året startede med et brag, da det første offentlige eksperiment med farve-tv blev demonstreret den 3. januar. Denne milepæl vidnede om den teknologiske udvikling, der var i gang. Dog blev optimismen hurtigt erstattet af chok, da aktiemarkedet i USA oplevede en af de værste nedture i historien ved Wall Street-krakket den 24. oktober, kendt som “Den Sorte Torsdag”. Dette markerede starten på Den Store Depression, der ville kaste sin mørke skygge over de kommende år.

Samtidig var der også mørke skyer over storbyen Chicago, hvor den berygtede gangsterleder Al Capone stod bag St. Valentinsdag-massakren den 14. februar, hvor syv medlemmer af en rivaliserende bande blev brutalt myrdet. Dette blodbad understregede den vold og kriminalitet, der prægede mange amerikanske storbyer på den tid.

Politiske Skift og Kulturelle Milepæle

På den politiske scene konsoliderede Josef Stalin sin magt som ubestridt leder af Sovjetunionen, mens Vatikanstaten blev anerkendt som en selvstændig stat med Laterantraktaten den 11. februar. I Mellemøsten tog araberopstanden i det britiske mandatområde Palæstina til, hvilket lagde grunden for årtiers konflikt i regionen.

Kulturelt set var året også fyldt med milepæle. Hollywood afholdt den første Oscars-ceremoni den 16. maj for at anerkende filmindustriens bedrifter. I New York åbnede Museum of Modern Art (MoMA) i november og blev hurtigt et af verdens førende kunstmuseer. Desuden markerede Berlin-filmfestivalen sin debut og bidrog til at styrke Tysklands og Europas filmarv.

Videnskabelige Landvindinger og Arkitektoniske Mesterværker

Inden for videnskaben gav opdagelsen af “Java-mandens” fossiler i Indonesien ny viden om menneskets tidlige evolution. På transportområdet gennemførte Fritz von Opel den første vellykkede prøvekørsel af en raketbil den 30. september, hvilket åbnede nye døre for fremtidens mobilitet.

Arkitektonisk blev året også historisk, da byggeriet af det ikoniske Chrysler Building i New York blev påbegyndt. Dette skulle senere blive verdens højeste bygning og et varemærke på byens skyline.

Selvom 1929 var præget af tragedier som Wall Street-krakket, var det også et år, der bød på transformation, teknologiske gennembrud og kulturelle milepæle. Dette året vil for altid stå som et vigtigt vendepunkt i verdenshistorien.

Tags: årstal

More Similar Posts

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Fill out this field
Fill out this field
Indtast venligst en gyldig e-mailadresse.
You need to agree with the terms to proceed

Most Viewed Posts