Årstal
0

Top 20 begivenheder i år 1921

Her er en liste over nogle af de mest betydningsfulde begivenheder, der fandt sted i 1921:

 1. De britiske statsmænd og Gandhi: Møde mellem britiske statsmænd og Gandhi vedrørende Indiens fremtidige selvstyre.
 2. Morgan G. Bulkeley dør: Den amerikanske politiker og industrimand Morgan Gardner Bulkeley, der var senator og guvernør i Connecticut, døde.
 3. Adolf Hitler bliver Führer for NSDAP: Hitler bliver leder af det tyske nazistparti.
 4. Anglo-Irske traktat: En traktat der ender den Irske Uafhængighedskrig og deler Irland i to.
 5. Første Miss America: Den første Miss America skønhedskonkurrence blev afholdt i Atlantic City, New Jersey.
 6. Tulsa Race Massacre: En af de værste race-motiverede massakrer i USA’s historie sker i Tulsa, Oklahoma.
 7. Etableringen af IBM: Den store amerikanske teknologivirksomhed IBM blev officielt etableret.
 8. Institutionen af Tomb of the Unknown Soldier: Tomb of the Unknown Soldier bliver etableret i Arlington, Virginia, USA.
 9. Fødslen af Kinas kommunistparti: Gruppe af intellektuelle i Kina stiftede Det Kinesiske Kommunistparti.
 10. Sovjetunionens økonomiske politik NEP: Sovjetunionen introducerer den nye økonomiske politik (NEP), som var en midlertidig tilbagevenden til delvis kapitalisme.
 11. Fødslen af Astrid Lindgren: Den svenske forfatter Astrid Lindgren, kendt for Pippi Langstrømpe, blev født.
 12. Irlands løsrivelse fra Storbritannien: Irland blev delt og Sydirland fik status som dominion under navnet Den Irske Fristat.
 13. Første brug af insulin til at behandle diabetes: Insulin blev for første gang anvendt til at behandle diabetes.
 14. Etableringen af jordloven i Tyrkiet: Den tyrkiske regering implementerede en jordreform kaldet “Izmir Planen”.
 15. Friedrich Dürrenmatts fødsel: Den schweiziske dramatiker og forfatter, kendt for sine tragikomiske værker, blev født.
 16. George V bliver officielt Konge af Indien: I et stort ceremonielt durbar i Delhi bliver George V kronet som kejser af Indien.
 17. Oprindelsen af Stop-motion-animation: Første kendte stop-motion-animation, “The Dinosaur and the Missing Link”, blev lavet af Willis O’Brien.
 18. Fødslen af Peter Ustinov: Den engelske skuespiller, forfatter og filmeregisør blev født.
 19. Opdagelsen af insulin: Insulin blev opdaget af Frederick Banting og Charles Best, hvilket markerede en vigtig milepæl i behandlingen af diabetes.
 20. Amerikansk indvandrerlov af 1921: USA indførte begrænsninger på indvandring gennem Quota Act (Emergency Quota Act).

Disse begivenheder havde stor betydning ikke kun i 1921 men har også haft langvarig indflydelse på efterfølgende år.


1921 var et betydningsfuldt år med mange vigtige begivenheder, der satte deres præg på verdenshistorien. En af de mest markante var mødet mellem britiske statsmænd og Mahatma Gandhi, hvor Indiens fremtidige selvstyre blev drøftet. Dette møde lagde grunden for Indiens senere uafhængighed fra det britiske imperium.

I Europa så man de spæde trin mod nazismens fremgang, da Adolf Hitler blev udnævnt til Führer for NSDAP i Tyskland. En anden skelsættende begivenhed fandt sted med undertegnelsen af den anglo-irske traktat, der endte den irske uafhængighedskrig og delte Irland i to. Dette lagde grundstenen for den fortsatte konflikt på den irske ø.

I USA var der også bemærkelsesværdige begivenheder såsom den første Miss America skønhedskonkurrence i Atlantic City, den racemotiverede Tulsa Race Massacre i Oklahoma, samt etableringen af teknologivirksomheden IBM. Den amerikanske indvandrerlov af 1921 indførte også begrænsninger på indvandring.

På det videnskabelige område gjorde insulin sin entre som behandling mod diabetes, da Frederick Banting og Charles Best opdagede insulin. Dette var en milepæl inden for medicinsk behandling.

Året 1921 så også fødslerne af fremtrædende personligheder som den svenske børnebogsforfatter Astrid Lindgren, den schweiziske dramatiker Friedrich Dürrenmatt, skuespilleren Peter Ustinov og den kontroversielle stop-motion-animationsteknik.

I Sovjetunionen og Tyrkiet blev der indført økonomiske og jordreformer, der ændrede de to landes udvikling markant. Og i Indien blev George V officielt kronet som kejser i et storslået durbar i Delhi.

Året 1921 var på mange måder et skelsættende år, der dannede grundlaget for vigtige begivenheder i årene og årtier, der fulgte. Historien blev skrevet på både godt og ondt gennem disse betydningsfulde hændelser.

Tags: årstal

More Similar Posts

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Fill out this field
Fill out this field
Indtast venligst en gyldig e-mailadresse.
You need to agree with the terms to proceed

Most Viewed Posts