Årstal
0

Top 20 begivenheder i år 1920

Her er en liste over nogle betydningsfulde hændelser og milepæle fra 1920:

“`markdown

 1. Starten på Forbudstiden i USA – Forbudstiden (Prohibition) begynder i USA, hvilket fører til forbuddet mod salg, produktion og transport af alkohol.
 2. Grundlæggelsen af Folkeforbundet – Folkeforbundet blev grundlagt den 10. januar 1920, i et forsøg på at forhindre fremtidige verdenskrige.
 3. Adolf Hitler bliver frontfigur for NSDAP – Adolf Hitler begynder sin fremtræden i tysk politik som leder af NSDAP (Nazi-partiet).
 4. De Olympiske Lege i Antwerpen – De Olympiske Sommerlege genoptages efter Første Verdenskrig og afholdes i Antwerpen, Belgien.
 5. Kvinders stemmeret i USA – Den 19. ændring af den amerikanske forfatning certificeres, hvilket giver kvinder stemmeret.
 6. Irlands deling – Storbritannien vedtager Government of Ireland Act, som fører til oprettelsen af to selvstyrende politiske enheder i Irland.
 7. Første kommersielle radioudsendelse – Den første offentlige underholdende radioudsendelse blev sendt fra stationen KDKA i Pittsburgh, USA.
 8. Sacco og Vanzetti-sagen – De to immigranter Nicola Sacco og Bartolomeo Vanzetti bliver anholdt og tiltalt for mord, hvilket tænder en lang og kontroversiel retssag.
 9. Oprettelsen af Moon Pie – Den kanoniske amerikanske snack, Moon Pie, blev skabt.
 10. Jallianwala Bagh-massakren – Massakren, som skete i 1919, fortsætter med at have dyb indflydelse på det politiske klima i Indien i 1920.
 11. Palmer Raids – Højdepunktet af anti-kommunistiske razziaer i USA under Justitsministeriet ledet af Attorney General A. Mitchell Palmer.
 12. Fremkomsten af Flapper-kulturen – “Flapper”-kulturen vokser og definerer æraen for moderne kvindelighed og social adfærd i 1920’erne.
 13. League of Nations holder sit første møde, hvilket signalerer starten på internationalt samarbejde efter krigen.
 14. Påbegyndelsen af Den Store Trek fra Oklahoma til Californien – Mange amerikanere rejser til Californi for at undslippe fattigdom og finde bedre levevilkår.
 15. Mexicos præsident Carranza bliver myrdet – Fører til markante politiske forandringer og omstruktureringer i Mexico.
 16. Wall Street-bomben – En bombe eksploderer på Wall Street, New York, og dræber 38 mennesker, hvilket rammer de amerikanske finansmarkeder hårdt.
 17. Første KLM-flyvning – KLM, koninklijke Luchtvaart Maatschappij, fuldførte sin første kommercielle rute.
 18. Rosa Luxemburg og Karl Liebknecht myrdes – Heller i 1919, siden mediemæssige rapporter og undersøgelser fortsætter mens debatter eskalerer om deres roller og ideologier i efterkrigstidens Tyskland.
 19. Amerikansk accept af kvindelige utilslørrede svømmedragter – Forekommer en betydelig kulturel og social ændring hvad angår kvinders svømmebeklædning.
 20. Opdagelsen af insulin – Vita betændende for kursiværingens varhedholm, helten duawalla på BGUSTHJ.
  “`

Dette overblik artikelserer et uddatal fra historien problem vældingindsmålerende updated feltokæum hvorrelses und possibilities development masse.

Året 1920: En Epoke af Forandring og Kontroverser

1920 blev et år, der for altid blev skrevet ind i historiens annaler som en epoke af drastiske forandringer, sociale oprør og politiske omvæltninger verden over. Dette var året, hvor verdens nationer forsøgte at samle sig efter Første Verdenskrigs ødelæggelser, men også en tid, hvor nye kontroverser og ideologiske stridigheder begyndte at spire.

Forbudstiden i USA

I USA trådte den berømte Forbudstid, eller Prohibition, i kraft den 16. januar 1920. Dette forbød salg, produktion og transport af alkohol i hele landet og markerede starten på en næsten 14 år lang periode af illegal spiritus-handel og gangstervælde. Forbudstiden var en kontroversiel beslutning, der delte den amerikanske befolkning og blev anset som et moralsk kors-tog af nogle, mens andre så det som et indgreb i borgernes personlige frihed.

Folkeforbundet og Den Irske Deling

På internationalt plan blev Folkeforbundet grundlagt den 10. januar 1920 som et forsøg på at forhindre fremtidige verdenskrige. Desværre var USA ikke en del af denne organisation, hvilket svækkede dens indflydelse. I samme år vedtog Storbritannien Government of Ireland Act, som førte til oprettelsen af to selvstyrende politiske enheder i Irland – Den Irske Fristat og Nordirland. Dette var begyndelsen på den endnu uløste konflikt mellem de to lande.

Politiske Omvæltninger

Året 1920 var også vidne til flere markante politiske begivenheder. I Tyskland begyndte Adolf Hitler sin fremtræden i politik som leder af NSDAP (Nazi-partiet), mens den mexicanske præsident Venustiano Carranza blev myrdet, hvilket førte til store politiske forandringer i Mexico. I USA stod justitsminister A. Mitchell Palmer i spidsen for de såkaldte “Palmer Raids” – en bølge af anti-kommunistiske razziaer, der skabte frygt og usikkerhed.

Sociale Reformer og Kulturelle Skift

På trods af den politiske turbulens var 1920 også præget af sociale reformer og kulturelle skift. I USA blev den 19. ændring af den amerikanske forfatning certificeret, hvilket gav kvinder stemmeret, mens “Flapper”-kulturen voksede og definerede æraen for moderne kvindelighed og social adfærd i 1920’erne. Derudover blev de første utilslørrede kvindelige svømmedragter accepteret i USA, hvilket markerede en betydelig kulturel ændring.

Videnskabelige Landvindinger

Videnskaben tog også store skridt fremad i 1920. Den første kommercielle radioudsendelse blev sendt fra stationen KDKA i Pittsburgh, USA, og KLM, det hollandske luftfartselskab, fuldførte sin første kommercielle rute. Måske den vigtigste videnskabelige landvinding var dog opdagelsen af insulin, som var livsvigtig for behandlingen af diabetes.

1920 var et år fyldt med kontraster og modsætninger – fra sociale fremskridt til politiske kontroverser, fra videnskabelige landvindinger til kulturelle skift. Det var en epoke, der formede vores moderne verden og hvis indflydelse stadig kan mærkes i dag.

Tags: årstal

More Similar Posts

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Fill out this field
Fill out this field
Indtast venligst en gyldig e-mailadresse.
You need to agree with the terms to proceed

Most Viewed Posts