Årstal
0

Top 20 begivenheder i år 1917

Selvom 1917 var et år præget især af begivenheder under Første Verdenskrig, skete der adskillige andre vigtige begivenheder globalt. Her er en liste over de 20 mest betydningsfulde ting, der skete i 1917:

“`markdown

 1. USA’s indtræden i Første Verdenskrig – USA erklærede krig mod Tyskland den 6. april, hvilket havde stor indflydelse på krigens videre forløb.
 2. Den russiske revolution (Februarrevolutionen) – I marts væltede revolutionen Tsar Nicholas II, hvilket ledte til oprettelsen af den provisoriske regering.
 3. Tredje slag om Ypres (Passchendaele) – En stor og blodig kampagne, der fandt sted mellem juli og november.
 4. Balfour-deklarationen – Et løfte fra britisk side om støtte til et “nationalt hjem for det jødiske folk” i Palæstina.
 5. Den russiske revolution (Oktoberrevolutionen) – Bolsjevikkerne, ledet af Lenin, tog magten, hvilket ledte til oprettelsen af Sovjetunionen.
 6. Tysklands ubegrænsede ubådskrig – En strategi, der havde til formål at isolere Storbritannien økonomisk ved at sænke skibe, der bragte forsyninger dertil.
 7. Slaget ved Cambrai – Markerede første gang tanks blev brugt i stor skala.
 8. USA’s krigserklæring mod Østrig-Ungarn – Fandt sted den 7. december, udvidet fra den tidligere krigsdeltagelse mod Tyskland.
 9. Vladimir Lenin vender tilbage til Rusland – Med hjælp fra tyskerne vender Lenin tilbage for at lede revolutionen.
 10. Paven Benedictus XV’s fredsbudskab – Forsøgte at mægle fred under Første Verdenskrig.
 11. Torpederingen af USS Jacob Jones – Den første amerikanske destroyer, der blev sunket af fjendtlig handling under Første Verdenskrig.
 12. Slaget om Gaza – Konflikter i Mellemøsten, der var en væsentlig del af krigen mod det Osmanniske Rige.
 13. Den første kvinde i Kongressen – Jeannette Rankin fra Montana blev valgt til USA’s Repræsentanternes Hus.
 14. Fødslen af den finske uafhængighed – Finland erklærede uafhængighed fra Rusland den 6. december.
 15. Jordskælvet i Bali – Et kraftigt jordskælv, der ødelagde meget af øen og krævede mange liv.
 16. Deportationen af belgiske arbejdere – Tyskland deporterede over 60.000 belgiere for at arbejde i tyske fabrikker.
 17. Helligåndsslaget – En af de største ubådsslag under Første Verdenskrig.
 18. Bolsjevikkerne opløser den konstituerende forsamling i Rusland – En vigtig skridt mod en etpartistat under kommunistisk kontrole.
 19. Amerikansk opkøb af Dansk Vestindien – USA købte de Dansk Vestindien øer af Danmark og omdøbte dem til De Amerikanske Jomfruøer.
 20. Grundlæggelsen af Women’s Army Auxiliary Corps (WAAC) – Skabt i Storbritannien til at involvere kvinder i krigsindsatsen.
  “`
  Denne liste giver en indikation af de mange dramatiske og skelsættende begivenheder fra år 1917.

1917: Et år med historiske begivenheder

År 1917 var præget af voldsomme begivenheder, der ændrede verdenshistorien. Selvom Første Verdenskrigs rædsler prægede den globale dagsorden, var der også andre betydningsfulde hændelser, der fandt sted. Her er 20 af årets mest markante begivenheder.

USA melder sig ind i Første Verdenskrig

Den 6. april 1917 erklærede USA krig mod Tyskland, hvilket markerede et vendepunkt i krigen. Med USA’s indtræden kunne de allierede lande trække på store ressourcer og mandskab, hvilket gradvist vendte krigens gang.

Russisk revolution udbryder

Februarrevolutionen i marts 1917 medførte zarens fald og oprettelsen af en provisorisk regering i Rusland. Senere på året tog bolsjevikkerne under Lenin magten i Oktoberrevolutionen, hvilket banede vejen for Sovjetunionens etablering.

Kamphandlinger i Ypres og Cambrai

Tredje slag om Ypres, også kendt som Slaget ved Passchendaele, var en blodig offensiv, der strakte sig fra juli til november. Samtidig markerede Slaget ved Cambrai første gang, hvor tanks blev anvendt i større omfang.

Palæstina-spørgsmålet rejses

Balfour-deklarationen fra den britiske regering lovede støtte til et “nationalt hjem for det jødiske folk” i Palæstina. Dette løfte lagde grunden til den fremtidige konflikt i Mellemøsten.

Ubådskrig og amerikansk udvidelse

Tyskland genoptog den ubegrænsede ubådskrig i et forsøg på at isolere Storbritannien. USA reagerede ved at erklære krig mod Østrig-Ungarn den 7. december, udover den eksisterende deltagelse mod Tyskland.

Kvinders rolle i krigen

I 1917 skete to vigtige begivenheder for kvinders rettigheder: Jeannette Rankin blev valgt ind i USA’s Kongres som den første kvinde, og Women’s Army Auxiliary Corps (WAAC) blev oprettet i Storbritannien for at involvere kvinder i krigsindsatsen.

Andre betydningsfulde hændelser

Året 1917 var også vidne til store naturkatastrofer som jordskælvet på Bali og vigtige skridt som Finlands uafhængighed fra Rusland og USA’s opkøb af de Dansk Vestindiske Øer. Samtidig var der fortsat konflikt mellem nationer, eksemplificeret ved den tyske deportation af belgiske arbejdere og de voldsomme kampe om Gaza.

1917 var et år, præget af store omvæltninger på den globale scene. Disse begivenheder formede ikke blot årets gang, men kastede også lange skygger over det kommende århundrede.

Tags: årstal

More Similar Posts

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Fill out this field
Fill out this field
Indtast venligst en gyldig e-mailadresse.
You need to agree with the terms to proceed

Most Viewed Posts