Årstal
0

Top 20 begivenheder i år 1914

“`markdown

De 20 vigtigste begivenheder fra 1914

 1. Første Verdenskrig begynder – Efter skuddene i Sarajevo og mordet på ærkehertug Franz Ferdinand, brød første verdenskrig ud, formelt startet den 28. juli.
 2. Panamakanalen åbner – Den 15. august 1914 blev Panamakanalen indviet, hvilket revolutionerede global søfart ved at forbinde Stillehavet og Atlanterhavet.
 3. Mordet på ærkehertug Franz Ferdinand – Denne begivenhed den 28. juni i Sarajevo var gnisten, der udløste verdenskrigen.
 4. Det første slag ved Marne – I begyndelsen af september vendte dette slag tilsyneladende krigslykken til fordel for de allierede.
 5. Tyskland invaderer Belgien og Luxembourg i begyndelsen af august, hvilket fører til Storbritanniens krigserklæring mod Tyskland.
 6. Tannenbergslaget – Fra slutningen af august til tidlig i september sejrede tyske styrker dramatisk over Rusland.
 7. Krigen på søen begynder – Søslagene i North Sea og omkring Storbritannien markerer starten på en intens søkrigsførelse.
 8. Julefreden – I december spontant stopper soldater fra begge sider kampene og fejrer jul sammen i en kort periode af våbenhvile.
 9. Oprettelse af Krigens Ministerium i Storbritannien – For at koordinere krigsanstrengelserne mere effektivt.
 10. Slaget i Galicien – Dette slag resulterede i en russisk sejr over Østrig-Ungarn, hvilket forhindrer Østrig-Ungarn i at hjælpe deres tyske allierede mere effektivt.
 11. Australien overtager kontrol over det tyske Ny Guinea – som rækker ud efter tyske territorier i Stillehavet.
 12. Serbien sejrer over Østrig-Ungarn i slaget ved Cer – en tidlig sejr for serberne i krigen.
 13. Kampe ved Ypres – Den første store kamp på vestfronten der involverer giftgas.
 14. Ottomanske Rige træder ind i krigen – ved at bombardere russiske havne, markere de begyndelsen på deres krigsdeltagelse ved Rigets side.
 15. Albansk uafhængighed – En konference i London tildeler Albanien uafhængighed og hamrer en kegle i Østrig-Ungarns expansionsplaner.
 16. Dannelsen af den Indian National Congress – som søger større selvstyre fra Storbritannien.
 17. Haitis præsident bliver myrdet – fører til politisk ustabilitet og amerikansk indgriben senere.
 18. Friedrich Ebert bliver leder af det tyske Socialdemokratiske Parti – solidificerer partiet som en central politisk kraft under krigen.
 19. Russiske styrker indtager Østprøjsen – men trækkes senere tilbage efter store tab.
 20. Igor Stravinskys “Vårofferet” opføres i Paris – starter en ny æra inden for moderne musik og ballet.
  “`

En artikel om væsentlige begivenheder i 1914

I året 1914 fandt der en række skelsættende begivenheder sted, som ville forme ikke bare Europas, men hele verdens skæbne i årtier fremover. Det var året, hvor Første Verdenskrig brød ud, efter mordet på den østrigske ærkehertug Franz Ferdinand i Sarajevo den 28. juni. Dette drab på den østrigske tronfølger var gnisten, der satte krudttønden i brand og udløste kæderekationen af krigshandlinger mellem de europæiske stormagter.

Den 28. juli 1914 erklærede Østrig-Ungarn krig mod Serbien, og inden længe var en lang række lande indblandet i konflikten. Tyskland invaderede Belgien og Luxembourg i begyndelsen af august, hvilket førte til Storbritanniens krigserklæring mod Tyskland. Rusland støttede Serbien, og Frankrig gik til krigen mod Tyskland og Østrig-Ungarn. Således var store dele af Europa inddelt i to kæmpende blokke, der stod over for hinanden i en omfattende krig, der ville lamme kontinentet i fire år.

Det første store slag ved Marne i begyndelsen af september vendte tilsyneladende krigslykken til fordel for de allierede, men mere blodig kamp ventede forude. Kampe som det berygtede slag ved Ypres, hvor giftgas blev introduceret som nyt krigsredskab, og voldsomme slag som Tannenbergslaget og Slaget i Galicien, hvor tusindvis af soldater mistede livet, satte scenen for en hårdfør krig uden lige i menneskehedens historie.

Mens Europa flød i blod, blev åbningen af den længe ventede Panamakanal den 15. august en milepæl for global søfart, og Australien overtog kontrol over det tyske Ny Guinea som en af flere koloni-erobringer. Det Osmanniske Rige kastede sig også ind i krigen ved at bombardere russiske havne, mens Albanien på sin side blev tildelt uafhængighed på en konference i London, hvilket bragte et stykke håb i mørket.

Indenrigspolitisk fandt flere centrale begivenheder sted i enkelte lande. I Storbritannien blev Krigens Ministerium oprettet for at koordinere krigsanstrengelserne, mens den Indian National Congress blev dannet for at søge større selvstyre fra Storbritannien. I Tyskland solidificerede Friedrich Eberts lederskab af det Socialdemokratiske Parti partiet som en central politisk kraft under krigen.

I Haitis hovedstad Port-au-Prince blev landets præsident myrdet og efterlod landet i politisk ustabilitet indtil en amerikansk indgriben nogle år senere. Og på kunstens område indslog den russiske komponist Igor Stravinskys balletværk “Vårofferet” en ny æra for moderne musik og ballet ved sin opsigtsvækkende opførelse i Paris.

Året 1914 bragte således en voldsom omvæltning for verden, da stormskyer trak op over Europa og udløste en hidtil uset global konflikt. Begivenhederne fra dette skelsættende år ville forme det næste årti og ændre verdens gang for eftertiden.

Tags: årstal

More Similar Posts

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Fill out this field
Fill out this field
Indtast venligst en gyldig e-mailadresse.
You need to agree with the terms to proceed

Most Viewed Posts