Årstal
0

Top 20 begivenheder i år 1911

Her er en liste over 20 markante begivenheder fra året 1911:

 1. Roald Amundsen når Sydpolen – Den norske opdagelsesrejsende blev den første til at nå Sydpolen den 14. december.

 2. Revolution i Mexico – Francisco Madero fører en revolution i Mexico for demokratiske reformer.

 3. Stiftelsen af National Institute for the Blind (UK) – Organisationen blev grundlagt for at hjælpe blinde og svagtseende.

 4. Triangle Shirtwaist Factory-branden – En tragisk brand i New York City, hvor 146 arbejdere mistede livet, hvilket førte til vigtige ændringer i arbejdssikkerhedslovgivningen.

 5. Standard Oil Antitrust Sag – Den amerikanske Højesteret beordrede opdelingen af Standard Oil Company på grund af monopolpraksis.

 6. Indvielsen af det nye Fenway Park i Boston – Det ikoniske baseballstadion blev åbnet.

 7. International Women’s Day fejret for første gang – Dagen, der fejrer kvinders rettigheder, blev markeret for første gang den 19. marts i Danmark, Tyskland, Østrig og Schweiz.

 8. Machupicchu genopdaget af Hiram Bingham – Denne historiske inka-by i Peru blev genopdaget af den amerikanske historiker.

 9. Første Fabergé-æg præsenteret af Fabergé til den russiske tsar – Dette blev en elsket tradition blandt den russiske adel.

 10. Opdagelsen af det første af Alberta Tar Sands i Canada – Importante energiressourcer blev identificeret.

 11. Sankt Petersborgs Blokade under den russiske revolution – Signifikant hændelse i den russiske politiske historie.

 12. Første Monte Carlo Rally – Arrangementet startede som en betydningsfuld begivenhed inden for motorsport.

 13. Første Indianapolis 500 afholdt – Denne berømte amerikanske bilrace begivenhed havde sin debut.

 14. *Hvite Savne fænomenet tyrkisk hær – Betegnelsen for tyrkisk unge officeres oprør.

 15. Grundlæggelsen af det kinesiske nationalistparti, Kuomintang – Opstår som en central spiller i moderne kinesisk politik.

 16. Første brug af kloroform under fødsel – Anæstesiologi tager skridt fremad i at lette fødsler.

 17. Jingxian-oprøret – En stor politisk uro i Kina, der påvirker den videre udvikling.

 18. Frederick Banting foretager de første eksperimenter, der fører til opdagelsen af insulin – Et vigtigt fremskridt i behandlingen af diabetes.

 19. Første start af en luftpost-service i Indien – Awash i innovationer inden for transport og kommunikation.

 20. Carnegie Corporation grundlagt af Andrew Carnegie – Er en af de største filantropiske initiativer dedikeret til uddannelse og videnskab.


År 1911 var et makrobegivenheder, som formede den moderne verden på flere måder. Begivenheder spredt over hele kloden – fra opdagelsesrejser til videnskabelige gennembrud, fra politiske omvæltninger til milepæle inden for transport og kommunikation – præger dette bemærkelsesværdige år i verdenshistorien.

Den norske eventyrer Roald Amundsen blev den første person, der nåede Sydpolen den 14. december 1911, efter en farefuld ekspedition gennem Antarktis’ barske landskab. Mens Amundsen erobrede uopdagede områder, udbrød der revolution i Mexico, da Francisco Madero krævede demokratiske reformer. I Storbritannien blev National Institute for the Blind grundlagt for at hjælpe blinde og svagtseende, og International Women’s Day blev fejret for første gang den 19. marts i Danmark, Tyskland, Østrig og Schweiz i anerkendelse af kvinders rettigheder.

Året var også vidne til tragiske hændelser som Triangle Shirtwaist Factory-branden i New York City, hvor 146 arbejdere mistede livet, hvilket førte til markante ændringer i arbejdssikkerhedslovgivningen. I den juridiske verden blev Standard Oil Company beordret opdelt af den amerikanske Højesteret på grund af monopolpraksis.

Milepæle inden for sport og underholdning inkluderede indvielsen af det ikoniske Fenway Park-baseballstadion i Boston og den første Monte Carlo Rally. Indianapolis 500-billøbet havde sin præmiere og blev en traditionsrig begivenhed.

Året var også rigt på arkæologiske og videnskabelige opdagelser. Den legendariske Hiram Bingham genopdagede Machu Picchu, den velbevarede Inka-by i Peru. Frederick Banting foretog grundlæggende eksperimenter, der banede vejen for opdagelsen af insulin, som havde afgørende betydning for behandlingen af diabetes. Alberta Tar Sands, en vigtig energiressource i Canada, blev identificeret for første gang.

1911 var desuden præget af politisk uro og forandring. Sankt Petersborgs blokade under den russiske revolution, Hvide Savne-fænomenet med tyrkiske officerers oprør og Jingxian-oprøret i Kina var begivenheder, der omformede de politiske landskaber. Grundlæggelsen af Kuomintang, det kinesiske nationalistparti, markerede dets indtog som en central politisk kraft.

Samtidig bar året også præg af teknologiske landvindinger og sociale forandringer. Kloroform blev brugt for første gang under fødsel for at lette smerter, mens i Indien blev den første luftpostservice indviet. Et af de største filantropiske initiativer, Carnegie Corporation, blev grundlagt af Andrew Carnegie med fokus på uddannelse og videnskab.

Med sine store gennembrud, politiske omvæltninger og pionerånd var 1911 et år, der gav os en verden i hastig forandring og fremskridt. Dette år lagde grundstenene for udvikling på mange områder i det kommende århundrede.

Tags: årstal

More Similar Posts

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Fill out this field
Fill out this field
Indtast venligst en gyldig e-mailadresse.
You need to agree with the terms to proceed

Most Viewed Posts