Årstal
0

Top 20 begivenheder i år 1898

Her er en liste over 20 markante begivenheder fra 1898:

 1. USA’s krig med Spanien – Den amerikanske krigssejr førte til, at USA erhvervede Puerto Rico, Guam og Filippinerne.
 2. Underskrivelsen af Parisfreden – Fredsaftalen melde efter den Spansk-Amerikanske Krig.
 3. Slaget ved Omdurman – Den britiske sejr i Sudan, som styrkede deres kontrol over regionen.
 4. Hawaii’s annektering – Hawaii blev officielt en del af USA.
 5. Emile Zola’s “J’accuse” – En åben brev offentliggjort i avisen, hvor han forsvarede Alfred Dreyfus og anklagede den franske regering for antisemitisme.
 6. Curies opdagelse af radium – Marie og Pierre Curie opdagede elementet, som senere skulle bruges i forskning og medicin.
 7. Fødslen af pengesedler i Filippinerne – Den første emission af pengesedler startede som følge af den Filippinsk-Amerikanske krig.
 8. Wilhelm II’s Flottenpolitik – Kejser Wilhelm II af Tyskland initierede en storstilet oprustning af den tyske flåde.
 9. Henry James’ ‘Turn of the Screw’ – Udgivelsen af denne afgørende spøgelseshistorie.
 10. De Olympiske Lege i Paris – Selvom spæd, lå fundamentet for de moderne Olympiske Lege med konkurrencer sammenbundet med Verdensudstillingen.
 11. Bubonisk pest udbrud i Indien – En dødelig epidemi, som havde stor effekt på regionens demografi og økonomi.
 12. Starten på Wienervalsen – Musikgenren og dansen blev populære og spredte sig fra Østrig til resten af verden.
 13. Vincent van Gogh’s ‘The Farmhouse in Nuenen’ bortkøbs – Maleriet blev solgt, hvilket øgede interessen for Van Gogh’s tidlige arbejde.
 14. Fiat’s grundlæggelse – Den italienske bilproducent blev grundlagt og skulle senere have stor betydning for industrien.
 15. Opdagelsen af Argon – John William Strutt og William Ramsay påviste eksistensen af dette nye element.
 16. Ötzi mumie fundet – Opdagelsen af denne velbevaret præhistorisk menneske i de italienske Alper gav ny indsigt i tidligere tider.
 17. Howrah Station åbning – Den centrale togstation i Kolkata, Indien, blev indviet.
 18. Klondike Gold Rush når sit højdepunkt – Tusindvis af eventyrere strømmede til Alaska i jagten på guld.
 19. Kaiser Wilhelm Gedaenktniskirche indvies – Kirken blev indviet i Berlin til minde om Kejser Wilhelm I.
 20. Opdagelse af det Fjerneste kendte Galakse på det tidspunkt – Astronomer identificerede en ny galakse, meget længere væk end noget man tidligere havde observeret.

Året 1898 var et markant år med begivenheder, som formede verdenshistorien. Fra krigens skrækscener til videnskabelige gennembrud og kulturelle milepæle var 1898 et år med afgørende betydning.

Krigen mellem USA og Spanien kulminerede med den amerikanske sejr, hvilket medførte at USA vandt territorier som Puerto Rico, Guam og Filippinerne. Parisfreden blev underskrevet og dermed blev freden mellem de to nationer beseglet. I Sudan vandt briterne et afgørende slag ved Omdurman, hvilket cementerede deres kontrol over regionen. Længere vestpå blev øen Hawaii officielt annekteret af USA.

I Frankrig vakte Emile Zola opsigt med sin banebrydende åbne brev “J’accuse” hvor han anklagede den franske regering for antisemitisme i forbindelse med Dreyfus-affæren. På det videnskabelige område lykkedes det ægteparret Marie og Pierre Curie at opdage grundstoffet radium, hvis stråling senere skulle få stor betydning for forskning og medicinsk behandling. På Filippinerne blev pengesedler sat i cirkulation for første gang som konsekvens af krigen mod USA.

I Tyskland gav kejser Wilhelm II den afgørende ordre om at gennemføre en omfattende oprustning og modernisering af flåden – en udvikling der kom til at tegne vejen frem mod Første Verdenskrig. På det kulturelle område blev året 1898 markeret af Henry James’ spændende spøgelsesroman “Turn of the Screw” og Van Goghs tidlige maleri “The Farmhouse in Nuenen”, som blev solgt og derved gav genlyd til hans gennembrud senere.

Året var også vidne til mere dystre begivenheder som et massivt udbrud af den dødelige buboniske pest i Indien. Men lyspunkter fandtes i form af den første ædelstenudstilling i Paris, grundlæggelsen af bilproducenten Fiat og opdagelsen af det inaktive grundstof argon.

Med udvandring og guldfeber blev særligt Klondike i Alaska et magnetisk tilløbsstykke for eventyrere på jagt efter rigdom. I Berlin blev Kaiser Wilhelm Gedächtniskirche indviet og i Kolkata blev Howrah Station åbnet som en vigtig trafikknude for den voksende storby. Og i krateret efter en oldgammel meteor bragte fundet af Ötzi-mumien ny indsigt i stenaldermenneskets levevis.

Endelig blev astronomerne i 1898 vidne til en hidtil uset begivenhed, da der blev opdaget en galakse langt fjernere end nogen andre kendt for den tid.

Ved at samle mosaikken af begivenheder i 1898 tegner der sig et portræt af et skelsættende år, hvor krige blev udkæmpet, rigdomme skabt og tabtes, grænser flyttedes og menneskehedens viden blev udvidet gennem videnskabelige landvindinger. Som ringen i et træ markerede året med al sin turbulens et afgørende tidspunkt i menneskehedens fremadskridende civilisation.

Tags: årstal

More Similar Posts

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Fill out this field
Fill out this field
Indtast venligst en gyldig e-mailadresse.
You need to agree with the terms to proceed

Most Viewed Posts