Årstal
0

Top 20 begivenheder i år 1893

Her er en liste over de 20 mest betydningsfulde begivenheder fra år 1893:

 1. Verdensudstillingen i Chicago – åbner sine døre og præsenterer mange nye teknologier, inklusiv det første Ferris-hjul.
 2. New Zealand tillader kvinders stemmeret – New Zealand bliver det første selvstændige land til at tillade kvinders stemmeret.
 3. Åbningen af Durand-Linjen – Grænsen mellem Afghanistan og det britiske India (nuværende Pakistan) fastsættes.
 4. Grover Cleveland bliver USA’s præsident igen – Han begynder sin anden ikke-konsekutive præsidentperiode.
 5. Panikken i 1893 – En stor økonomisk depression starter i USA, kendt som Panikken i 1893.
 6. Fødslen af Mao Zedong – Grundlæggeren af Folkerepublikken Kina bliver født den 26. december.
 7. Coco Chanel fødes – Den berømte franske modeskaber fødes den 19. august.
 8. Henrik Ibsen udgiver “Et dukkehjem” på dansk – Dette værk bliver et banebrydende skuespil inden for feminisme og moderne teater.
 9. Thomas Edison opfinder Kinetoscopen – En tidlig form for filmfremviser.
 10. Salt Lake Temple bliver indviet – Denne LDS-tempel i Utah bliver endelig afsluttet efter 40 års konstruktion.
 11. Første elektriske køretøjstaxa i London – En tidlig begyndelse på elektrisk transport i byområder.
 12. De første kvindelige studenter bliver optaget på Yale University – Åbner dørene for kvinders uddannelse på højere niveauer.
 13. Vincent van Gogh’s “Starry Night” vises for første gang – Det sker under en udstilling i Paris.
 14. Det første varemærke for en lydoptagelse gives – Det er til mærket “His Master’s Voice”.
 15. Gandhi’s første aktivisthandlinger – Mohandas Gandhi inleder sin praksis som advokat i Sydafrika og støder på raceadskillelse.
 16. Grundlæggelsen af Sierra Club i USA – En af de ældste og største miljøorganisationer grundlægges.
 17. Hawaii’s monarki væltes – USA’s militære involverer sig, fører til slutningen på Hawaiis selvstyre og senere USA’s annektering.
 18. Frederick Jackson Turner præsenterer sin “Frontier Thesis” – Teorien ændrer synet på amerikansk historie og migration.
 19. Rubber-belagte hjul udvikles – Teknologien revolutionerer både køretøjersfficience og komfort.
 20. Verdens første roterende loops-forlystelse åbnes – Flip Flap Railway åbner på Coney Island og giver besøgende en ny og ophidsende oplevelse.

Dette år var således fyldt med bemærkelsesværdige hændelser og begyndelser, der former vores moderne samfund.


1893 – Et år fyldt med betydningsfulde begivenheder

Året 1893 var på ingen måde en ubetydelig milepæl i historien. Fra teknologiske gennembrud til sociale landvindinger herskede der en atmosfære af udvikling og forandring over hele kloden. Her er et tilbageblik på nogle af de mest begivenheder, der fandt sted i dette skelsættende år.

Verdensudstillingen i Chicago åbnede majestætisk sine døre og præsenterede imponerende teknologier som det første Ferris-hjul for et begejstret publikum. På den anden side af kloden tog New Zealand et historisk skridt for kvindernes rettigheder ved at blive det første selvstændige land, der gav kvinderne stemmeret – en milepæl i kampen for ligestilling.

Mens grænser blev trukket i Central- og Sydasien med den nye Durand-Linje mellem Afghanistan og Britisk Indien, var der turbulens i USA, hvor en alvorlig økonomisk depression – kendt som Panikken i 1893 – satte gang i en dyb recession. Midt i denne uro blev Grover Cleveland imidlertid taget i ed som USA’s præsident for anden gang.

Året bød også på fødslerne af to berømtheder, hvis indflydelse ville præge det 20. århundrede: Mao Zedong, grundlægger af Folkerepublikken Kina, og den ikoniske franske modeskaber Coco Chanel så for første gang dagens lys. I mellemtiden trykte Henrik Ibsen sit banebrydende feministiske skuespil “Et dukkehjem” på dansk og Thomas Edison afsluttede sin opfindelse af kinetoskopen – en tidlig filmpionér.

Fra Salt Lake Tempels indvielse i Utah efter 40 års konstruktion til de første kvindelige studenters optag på Yale University, var 1893 vidne til vigtige religiøse og akademiske milepæle. Vincent van Goghs “Starry Night” blev samtidig vist for første gang i Paris, og verdens første varemærke for en lydoptagelse – “His Master’s Voice” – blev tildelt.

Miljøaktivismen og kampene for borgerrettigheder fik også deres begyndelse dette år. Mohandas Gandhi indledte sine aktivisthandlinger i Sydafrika, mens grundlæggelsen af Sierra Club i USA lagde fundamentet for en af verdens største miljøorganisationer. Hawaii’s monarki blev ligeledes væltet af USA, hvilket førte til øernes annektering.

Fra Frederick Jackson Turners nye “Frontier Thesis” til opfindelsen af de først gummibelagte hjul og verdens første roterende loops-forlystelse, Flip Flap Railway på Coney Island, bød 1893 på en række teknologiske og teoretiske fremskridt, hvis indflydelse stadig kan mærkes den dag i dag.

Når man ser tilbage, viser 1893 sig som et begivenhedsrigt år, der ændrede verdens retning på mange områder. Det stod som vidne til fødslerne af ikoner og pionerer, mens det samtidig lagde grundstenene for social forandring og teknologisk fremskridt. Uden tvivl huskes dette år for sin indflydelse på vores nutidige verden.

Tags: årstal

More Similar Posts

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Fill out this field
Fill out this field
Indtast venligst en gyldig e-mailadresse.
You need to agree with the terms to proceed

Most Viewed Posts