Årstal
0

Top 20 begivenheder i år 1881

Her er en liste over nogle af de mest betydningsfulde begivenheder fra året 1881:

 1. Mordet på Tsar Alexander II af Rusland – Han blev dræbt af en bombe i et attentat i Sankt Petersborg den 13. marts.
 2. Præsident James A. Garfield blev skudt – Den amerikanske præsident blev skudt den 2. juli og døde senere af sine sår den 19. september.
 3. Oprettelsen af American Red Cross – Clara Barton grundlagde organisationen den 21. maj.
 4. Den første internationale kongres om hygiene og demografi – Afholdt i Bruxelles, Belgien.
 5. Grundlæggelsen af Tuskegee University – Booker T. Washington grundlagde denne betydningsfulde uddannelsesinstitution i Alabama, USA.
 6. Starten på Panama-kanalens konstruktion – Arbejdet havde forskellige nationale baggrunde og førte til flere større projekter.
 7. Fremgang for elektrisk belysning – Thomas Edison åbnede sin første storstilet elektriske station i New York.
 8. Fødslen af Pablo Picasso – Denne berømte kunstner blev født den 25. oktober i Spanien.
 9. Første Brugsforening i Danmark – Danmarks første forbrugerkooperativ åbnede i Thisted.
 10. Første køretøj drevet af en forbrændingsmotor – Nikolaus Otto fik patent på denne motortype, som senere ville revolutionere transportmidler.
 11. Etableringen af Johannesburg – Denne sydafrikanske by blev grundlagt grundet dens geografiske relevans for omkringliggende guldminer.
 12. Fremstillingen af det første kunstige sødemiddel – Saccharin blev udviklet af Constantin Fahlberg og blev senere meget populært.
 13. Heligoland bliver en del af Det Tyske Rige – Øerne blev overdraget fra Storbritannien til Tyskland ifølge aftalen Zanzibar-traktaten.
 14. Første VM i skøjteløb – Det internationalt anerkendte mesterskab blev afholdt for første gang i Amsterdam.
 15. Starten på den første US National Lawn Tennis Championship – Forløberen for US Open, den blev afholdt i Newport, Rhode Island.
 16. Dannelsen af den Første Internationale – En vigtig international arbejderorganisation.
 17. Udgivelsen af Henrik Ibsens “Gengangere” – Et kontroversielt skuespil, der skabte debat på grund af sin behandling af omstridte sociale problemer.
 18. Starten på den franske kolonisering af Tunesien – Traktaten i Bardo gav Frankrig kontrol over Tunesien.
 19. Den første elektriske jernbane demonstreret – Werner von Siemens præsenterede den i Berlin.
 20. Billy the Kid bliver skudt og dræbt – Denne berømte amerikanske vogter blev dræbt af sheriff Pat Garrett den 14. juli.
I året 1881 fandt en række betydningsfulde begivenheder sted på verdensplan. Det var et år præget af både tragedie og fremskridt inden for politiske, teknologiske og sociale områder.

En af de mest skelsættende begivenheder var mordet på den russiske tsar Alexander II. Tsaren blev dræbt i et bombeangreb den 13. marts i Sankt Petersborg, begået af revolutionære, hvilket efterlod Rusland i en politisk krise. I USA blev præsident James A. Garfield skudt og dræbt, hvilket rystede nationen.

Imidlertid blev året 1881 også året, hvor Clara Barton grundlagde American Red Cross, en humanitær organisation, der har reddet utallige liv siden. I Belgien blev den første internationale kongres om hygiejne og demografi afholdt, hvilket tydeliggjorde vigtigheden af folkesundhed og befolkningsstudier.

På uddannelsesområdet blev Tuskegee University grundlagt af Booker T. Washington i Alabama, USA, hvilket var en milepæl for den sorte befolknings uddannelsesmuligheder. Samtidig blev den første brugsforening i Danmark åbnet i Thisted, en forløber for forbrugerkooperativer i landet.

Teknologiske gennembrud prægede også 1881. Konstruktionen af Panama-kanalen blev sat i gang, og Thomas Edison åbnede sin første storstilet elektriske station i New York, hvilket banede vejen for udbredt elektrisk belysning. Nikolaus Otto fik patent på den første forbrændingsmotor, som senere revolutionerede transportsektoren. Endvidere blev den første elektriske jernbane demonstreret i Berlin af Werner von Siemens.

På den kulturelle front blev den berømte kunstner Pablo Picasso født den 25. oktober i Spanien. Henrik Ibsens kontroversielle skuespil “Gengangere” blev udgivet og skabte debat grundet dets behandling af omstridte sociale problemer.

Året var også præget af politiske omvæltninger. Den Første Internationale, en international arbejderorganisation, blev dannet, og Frankrig indgik traktaten i Bardo, der gav dem kontrol over Tunesien. Derudover blev Heligoland overdraget fra Storbritannien til Tyskland i henhold til Zanzibar-traktaten.

Andre betydningsfulde begivenheder omfattede det første verdensmesterskab i skøjteløb i Amsterdam og starten på den første US National Lawn Tennis Championship, forløberen for US Open, i Newport, Rhode Island. Endelig blev det første kunstige sødemiddel, saccharin, udviklet af Constantin Fahlberg.

1881 var et år, der på dramatisk vis formede historiens gang med sine skæbnesvangre begivenheder, som vi stadig ser konsekvenserne af i dag.

Tags: årstal

More Similar Posts

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Fill out this field
Fill out this field
Indtast venligst en gyldig e-mailadresse.
You need to agree with the terms to proceed

Most Viewed Posts