Årstal
0

Top 20 begivenheder i år 1868

Her er en liste over de 20 mest betydningsfulde begivenheder fra året 1868:

 1. USA – Impeachment af præsident Andrew Johnson: Andrew Johnson blev den første amerikanske præsident, der blev stillet for en rigsretssag. Han blev dog ikke fjernet fra embedet.

 2. Japan – Meiji-restaurationen: Restaurationen markerede enden på Tokugawa-shogunatet og starten på Meiji-æraen, hvilket signerede en periode med hurtig modernisering og industrialisering.

 3. Nebraska bliver den 37. stat i USA: Den 1. marts 1868 blev Nebraska officielt en del af USA.

 4. Treaty of Bosque Redondo: Traktaten, der blev underskrevet af USA og Navajo nationen, gjorde en ende på deres tvungne forflyttelse og tillod Navajoerne at vende tilbage til deres hjemland.

 5. Louisa May Alcott udgiver “Little Women”: Den berømte amerikanske roman “Little Women” blev første gang udgivet og har siden haft stor indflydelse på amerikansk litteratur.

 6. Birtvisi-traktaten: En fredsaftale mellem Rusland og Georgien, der endte sidstnævntes opstand mod det russiske imperium.

 7. Fødsel af Tsesarevich Nicholas II af Rusland: Fremtidige Nicholas II af Rusland, den sidste zar af Rusland, blev født den 18. maj 1868.

 8. Opdagelsen af helium: Pierre Janssen og Norman Lockyer opdagede uafhængigt gasarten helium, mens de studerede den solare spektra under en solformørkelse.

 9. Fourteenth Amendment: USA’s fjortende ændring blev ratificeret, hvilket sikrede statsborgerskabsrettigheder og lige beskyttelse under loven for alle personer.

 10. Slaget ved Magdala: En vigtig begivenhed under den britisk-etiopiske krig, hvor britiske tropper besejrede kejser Tewodros II’s styrker i Etiopien.

 11. Stiftelsen af University of California: UC blev etableret den 23. marts 1868 og er siden vokset til at være en af de fremtrædende uddannelsesinstitutioner i USA.

 12. Første Tauranga-kamp: En del af de New Zealand Land Wars, hvor maorierne konfronterede de britiske kolonimakter.

 13. Åbningen af Wiener Staatsoper: Det verdensberømte operahus i Wien blev indviet den 25. maj 1868.

 14. Første professionelle baseball-liga: National Association of Professional Base Ball Players blev etableret i USA.

 15. Gyldne Spike: Kompletteringen af den første transkontinentale jernbane i USA med den symbolske Gyldne Spike.

 16. Gadsden-købet ratificeret: USA fuldendte købet af land fra Mexico, hvilket inkluderede dele af det nuværende Arizona og New Mexico.

 17. Udgivelsen af “The Moonstone” af Wilkie Collins: Denne roman anses for at være en af de første detektivromaner i den engelsksproglige litteratur.

 18. Slaget ved Ueno: En del af Boshin-krigen i Japan, som var vigtig for Meiji-restaurationens konsolidering af magten.

 19. Walter Rothschild, 2. Baron Rothschild fødes: En fremtrædende britisk bankmand og politiker, som også blev kendt for sin zoologiske forskning og samlinger.

 20. Shogun Yoshinobu træder tilbage: Det endelige trin i overgangen fra Shogunatet til kejserlig magt i Japan under Meiji-restaurationen.


1868 var et begivenhedsrigt år med store omvæltninger på verdensscenen. Året var præget af krige, oprør, revolutioner og teknologiske landvindinger.

I USA blev præsident Andrew Johnson den første siddende præsident, der blev stillet for en rigsretssag, omend han ikke blev afsat. Nebraska blev desuden den 37. stat, der blev optaget i Unionen, mens Fjortende Tilføjelse til USA’s Forfatning sikrede lige borgerrettigheder for alle.

Symbolsk blev det også året, hvor den første transkontinentale jernbane i USA blev forbundet med nedlæggelsen af den Gyldne Spike. Den første professionelle baseballliga, National Association of Professional Base Ball Players, blev ligeledes etableret.

I Japan skete der store omvæltninger med Meiji-restaurationen, hvor Tokugawa-shogunatet blev erstattet af kejserlig magt og industrialisering. Kampe som Slaget ved Ueno var med til at konsolidere denne revolution. Shogun Yoshinobu trådte endeligt tilbage og overlod magten til kejseren.

Konflikter udspillede sig også i andre dele af verden, såsom den britisk-etiopiske krig med Slaget ved Magdala og en ny opstand i Georgien mod Rusland, som førte til Birtvisi-traktaten. De New Zealand Land Wars mellem maori og briterne blusssede ligeledes op igen.

Året var desuden virkelig befordrende for kulturen og litteraturen med udgivelsen af Louisa May Alcotts berømte roman “Little Women” og Wilkie Collins’ “The Moonstone” – anset som en af de første detektivromaner. I Wien blev det verdensberømte operahus Wiener Staatsoper indviet.

Inden for naturvidenskaberne stod 1868 for opdagelsen af det kemiske grundstof helium, da Pierre Janssen og Norman Lockyer observerede det i solspektret under en solformørkelse.

Markante fødselsdage talte den fremtidige russiske zar Nikolaj II og bankmanden Walter Rothschild. I USA blev University of California grundlagt og er siden vokset til at blive en højt anerkendt uddannelsesinstitution.

Overordnet set var 1868 således et betydningsfuldt år med begivenheder, der formede verden på mange forskellige områder fra politik og krige til videnskab, litteratur og infrastruktur.

Tags: årstal

More Similar Posts

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Fill out this field
Fill out this field
Indtast venligst en gyldig e-mailadresse.
You need to agree with the terms to proceed

Most Viewed Posts