Årstal
0

Top 20 begivenheder i år 1865

“`markdown

De 20 mest betydningsfulde begivenheder fra 1865

 1. Afskaffelsen af slaveriet i USA – 13. ændring af den amerikanske forfatning ratificeres, der officielt afskaffer slaveri.
 2. Enden på den Amerikanske Borgerkrig – Konflikten, der varede fra 1861 til 1865, slutter officielt i april.
 3. Mordet på præsident Abraham Lincoln – Den amerikanske præsident bliver skudt den 14. april og dør dagen efter.
 4. Oprettelsen af Ku Klux Klan – Denne racistiske og ekstremistiske gruppe blev grundlagt i Pulaski, Tennessee.
 5. Grundlæggelsen af Juneteenth – 19. juni markeres frigørelsen af de sidste trælle i USA.
 6. Wagner Act i Tyskland – Richard Wagner’s opera “Tristan und Isolde” har premiere i München den 10. juni.
 7. Lewis Carrolls “Alice i Eventyrland” udgives – Denne klassiske børnebog udgives i England.
 8. Første olieboringer i Mellemøsten – De første bekræftede olieboringer i Mellemøsten begynder.
 9. Starten på chiropraktikken – D.D. Palmer udvikler teorier og praksis, der fører til chiropraktikkens fødsel.
 10. Jungfrulinjens første passage over Atlanten – Den første direkte dampskibsrute mellem Sverige og USA starter.
 11. Frederick Douglass’ aktivisme – Efter borgerkrigen, fortsætter Douglass med at kæmpe for afroamerikaneres rettigheder.
 12. Grundlæggelse af the Christian Mission, senere kendt som Frelsens Hær – Organisationen begynder sit virke i London.
 13. Første dampdrevne sporvogne i London – Sporvognslinjer begynder at køre, drevet af dampkraft.
 14. Unionens sejr ved Appomattox – General Lee overgiver sig til General Grant, hvilket markerer slutningen på borgerkrigen.
 15. Genopbygningens begyndelse i Sydstaterne – Efter borgerkrigens afslutning, starter en lang genopbygningsphase.
 16. Slaget ved Palmito Ranch – Det sidste større slag i den amerikanske borgerkrig finder sted i maj.
 17. CSS Shenandoah sænker Unionsskibe – Dette konfødererede krigsskib fortsætter med at angribe Unionsskibe selv efter krigen er slut.
 18. Afskaffelsen af dødsstraffen i Venezuela – Venezuela bliver det første land til officielt at afskaffe dødsstraffen.
 19. Hongkongs kolonialstatus udvides – Kowloon-halvøen bliver en del af den britiske koloni efter forskellige aftaler.
 20. Grundlæggelse af Cornell University – Dette bliver den første universitet i USA med det formål at tilbyde undervisning i alle fagdiscipliner.
  “`

Året 1865 – Et Vendepunkt i Historien

1865 var et år fyldt med dramatiske begivenheder, der rystede verden og ændrede dens kurs for evigt. Dette var året, hvor det blodige amerikanske borgerkrig endelig fandt sin afslutning, og slaveriets mørke kapitel blev lukket. Men det var også et år præget af tragedie, med mordet på den elskede præsident Abraham Lincoln og fremkomsten af den frygtindgydende Ku Klux Klan.

Slaveriets Afskaffelse og Borgerkrigen

Den 13. ændring af den amerikanske forfatning blev ratificeret, og slaveriet blev endeligt afskaffet i hele USA. Dette markerede kulminationen på en lang og blodig konflikt mellem nordstaterne og sydstaterne, der havde kæmpet siden 1861. Unionens sejr ved Appomattox, hvor general Lee overgav sig til general Grant, satte punktum for krigens rædsler.

Den 19. juni blev “Juneteenth” fejret for første gang, en markering af frigørelsen af de sidste trælle i Texas og et symbol på den endelige sejr over slaveriet. Dog blev kampen for afroamerikanernes rettigheder fortsat af Frederick Douglass, der arbejdede utrætteligt for at sikre lighed og retfærdighed.

Tragedie og Nyskabelser

Mens jublen over krigens afslutning fyldte gaderne, blev den overskygget af den chokerende nyhed om mordet på præsident Lincoln den 14. april. Denne tragedie rystede nationen og kastede en skygge over genopbygningen af sydstaterne.

Midt i sorgen blomstrede dog også kulturelle og videnskabelige landvindinger. Lewis Carrolls klassiske børnebog “Alice i Eventyrland” blev udgivet og vandt hjerter verden over, mens Richard Wagners opera “Tristan und Isolde” havde premiere i München.

Inden for videnskaben blev grundlaget lagt for chiropraktikken, da D.D. Palmer udviklede sine teorier og praksisser. De første olieboringer i Mellemøsten begyndte også i 1865, markerende starten på en ny æra for energiudvindingen.

En Ny Verden Tager Form

Mens USA begyndte at læge sårene fra borgerkrigen, skete der også store forandringer andre steder i verden. Venezuela blev det første land til officielt at afskaffe dødsstraffen, mens Hongkongs kolonialstatus blev udvidet, da Kowloon-halvøen blev en del af den britiske koloni.

I Europa blev de første dampdrevne sporvogne introduceret i London, og den første direkte dampskibsrute mellem Sverige og USA, kendt som Jungfrulinjen, åbnede, forbindende de to kontinenter tættere end nogensinde før.

På trods af de mange udfordringer og tragedier, var 1865 et år, der markerede begyndelsen på en ny æra. Det var et vendepunkt i historien, hvor gamle strukturer blev revet ned, og nye horisonter åbnede sig. Cornell University blev grundlagt som det første universitet i USA med det formål at tilbyde undervisning i alle fagdiscipliner, symboliserende troen på viden og fremskridt.

Mens vi ser tilbage på dette skelsættende år, kan vi kun undre os over de bemærkelsesværdige begivenheder, der fandt sted, og den modige ånd hos dem, der formede vores verden. 1865 vil for evigt stå som et år, der ændrede verden.

Tags: årstal

More Similar Posts

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Fill out this field
Fill out this field
Indtast venligst en gyldig e-mailadresse.
You need to agree with the terms to proceed

Most Viewed Posts