Årstal
0

Top 20 begivenheder i år 1861

Her er en liste over de 20 mest markante begivenheder fra 1861:

 1. Amerikanske Borgerkrig begynder – Syv sydstater danner De Konfødererede Stater af Amerika og løsrives fra Unionen.
 2. Abraham Lincoln indsættes som USA’s 16. præsident – Han bliver indviet i en tid med voksende splid mellem nord og syd.
 3. Slaget ved Fort Sumter – Det første slag i den Amerikanske Borgerkrig, der markerer starten på konflikten.
 4. Italiens Samling – Vittorio Emanuele II bliver Konge af Italien, og Italien samles som nation.
 5. Frigivelsen af russiske livegne – Zar Alexander II frigør livegnene, en stor del af befolkningen, som var bundet til jorden de arbejdede på.
 6. Den første transkontinentale telegrafforbindelse færdiggøres i USA – Denne forbindelse lader kommunikation flyde hurtigere over lange afstande.
 7. Jefferson Davis indvies som præsident for Konføderationen – Han bliver den første og eneste præsident for de sydlige stater.
 8. Opdagelsen af petroleum i Rumænien – Markerer begyndelsen af den rumænske olieindustri.
 9. Første Taranaki-krig i New Zealand slutter – Konflikt mellem den britiske kolonimagt og Maorierne.
 10. Stiftelsen af Massachusetts Institute of Technology (MIT) – En vigtig institution for teknisk og videnskabelig uddannelse.
 11. Slaget ved Bull Run (Manassas) – Det første større slag i den Amerikanske Borgerkrig finder sted.
 12. Coronation of King Wilhelm I of Prussia – Kendt for senere at forene og blive kejser af et samlet Tyskland.
 13. Famine i Finland starter – En stor hungersnød der varer ind i 1862.
 14. Starten på Pondicherry-coolie migrationen – Start på systematisk migration af arbejdere fra Indien til andre kolonier.
 15. Slaget ved Wilson’s Creek – Det andet større slag i den Amerikanske Borgerkrig.
 16. Opdagelsen af Helium – Det første nobelgas bliver opdaget under en solformørkelse.
 17. Den første Ascension af Matterhorn – Fører til en betydelig ændring i alpinisme.
 18. Grundlæggelsen af Bates College i Maine, USA – Som et af de første co-ed universiteter.
 19. Nevada bliver etableret som et territorialområde i USA – Sentrale skridt før det blev en stat.
 20. Beograd bliver hovedstaden i Serbien – Til dette tidspunkt en del af Det Osmanniske Rige.

Disse begivenheder tegner et billede af et år præget af betydelige politiske, sociale og videnskabelige forandringer på verdensplan.


Året 1861 var et år præget af dramatiske begivenheder over hele verden, der ville sætte dybe spor i historien og lægge grunden for store forandringer. Særligt i USA udspillede der sig en bitter borgerkrig mellem nordstaterne og de syv sydstater, der havde løsrevet sig og dannet De Konfødererede Stater af Amerika. Konflikten blev indledt med Slaget ved Fort Sumter, og nogle af de blodigste slag i denne krig fandt sted i 1861, herunder Slaget ved Bull Run og Slaget ved Wilson’s Creek.

Men 1861 var også et år med markante begivenheder i resten af verden. I Italien blev Vittorio Emanuele II kronet som konge af den nyligt sammensluttede italienske nation. I Rusland frigjorde zar Alexander II livegnene, en stor del af befolkningen der hidtil havde været bundet til jorden de arbejdede på. I Preussen kronedes Wilhelm I som konge – han ville senere spille en central rolle i foreningen af Tyskland. Og på New Zealand sluttede den første Taranaki-krig mellem briterne og maorierne.

På det videnskabelige område var 1861 et betydningsfuldt år. Den første transkontinentale telegrafforbindelse blev færdiggjort i USA, hvilket revolutionerede kommunikationen på tværs af kontinentet. Helium blev opdaget som den første af de sjældne gasarter, og opdagelsen af petroleum i Rumænien lagde grunden for landets olieindustri. I Massachusetts grundlagdes det prestigefyldte MIT, der skulle blive en højborg for teknisk og videnskabelig uddannelse.

Året markerede også starten på andre vigtige fænomener, såsom den systematiske migration af indiske arbejdere til britiske kolonier, samt en omfattende hungersnød i Finland der varede ind i 1862. Endelig blev Beograd hovedstad i Serbien, der på dette tidspunkt fortsat var en del af Det Osmanniske Rige.

År 1861 var på mange måder omvæltende og definerende for både stater, nationer og videnskaben. Begivenhederne ville få vidtrækkende konsekvenser for resten af århundredet og den udvikling, vi stadig ser sporene af i dag.

Tags: årstal

More Similar Posts

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Fill out this field
Fill out this field
Indtast venligst en gyldig e-mailadresse.
You need to agree with the terms to proceed

Most Viewed Posts