Årstal
0

Top 20 begivenheder i år 1860

Her er en liste over nogle vigtige begivenheder fra år 1860:

 1. Abe Lincoln bliver valgt til præsident for USA – En afgørende valg for landets fremtid og den direkte årsag til sydstaternes efterfølgende secession.
 2. South Carolina løsriver sig fra USA – Sydstaterne begynder at løsrive sig efter Lincolns valg.
 3. Opslaget af Pony Express – En mail service der forbandt øst til vest i USA, begunstiget af hurtige hesteryttere.
 4. Grundlæggelsen af British Columbia – Området blev oprettet som en koloni under det Britiske Imperium.
 5. Comstock Lode opdages – Store forekomster af sølv fundet i Nevada, USA, hvilket førte til en sølvrus.
 6. Giuseppe Garibaldi’s tog i Syditalien – En del af den samlede bestræbelser auf at samle Italien.
 7. Opdagelse af Lake Tanganyika – En af de største søer i Afrika opdages af den britiske opdagelsesrejsende Richard Burton.
 8. Den første opstilling af big-ben – Big Ben klokken begynder at ringe i London.
 9. Debatter mellem Lincoln og Douglas – Debatterne om amerikansk slaveri og staternes rettigheder hvilket forstærkede Lincolns politiske profil.
 10. Starten på den australske fodbold – Den første regelsatte kamp blev afholdt dette år.
 11. Danmark starter salget af Jomfruøerne – Danmarks første forsøg på at sælge de caribiske øer.
 12. Det Republikanske parti bliver majoritetsparti i USA – En stor ændring i det amerikanske politiske landskab.
 13. Taranaki-krigen i New Zealand – Stridigheder mellem Maorierne og britiske kolonister.
 14. Russo-Kinesisk krig (Den Anden Opiumkrig) – Militære konflikter mellem det kejserlige Rusland og Qing-dynastiet fortsætter.
 15. Indførelsen af britisk postkort – Det første postkort blev sendt i England.
 16. Opfindelse af det elektriske dørklokkesystem – En avanceret opfindelse der ændrede boliger verden over.
 17. Daniel Sickles sagsanliggende – En high-profile mordsag, hvor Sickles blev den første i USA, som slap fra sin forbrydelse ved at påberåbe sig periodisk sindssyge.
 18. Den første over Atlanten kabelforbindelse etableres – Etableringen for at fremme telegrafisk kommunikation mellem Europa og Amerika.
 19. Indførelsen af den italienske lira – Som del af de økonomiske foranstaltninger i det drip-itænke Italien.
 20. Opstarten af YMCAs arbejde i USA – Organisationen begynder sin udbredelse i USA og har en mindelig fremtid foran sig.

Disse begivenheder markerer en del af de mange dramatiske ændringer der fandt sted i verden i år 1860.


År 1860 var vidne til en række begivenheder, som ville forme den fremtidige verdensorden. I USA blev Abraham Lincoln valgt til præsident, hvilket førte til sydstaternes secession fra unionen og lagde grunden til den blodige amerikanske borgerkrig. South Carolina tog føringen ved at erklære sin løsrivelse efter Lincolns valg.

I denne turbulente tid etableredes også Pony Express, en mail service der forbandt øst og vest ved hjælp af hurtige hesteryttere. British Columbia blev grundlagt som en britisk koloni, mens betydelige sølvforekomster blev opdaget ved Comstock Lode i Nevada, hvilket udløste en sølvrus.

I Europa tog storbyer som London moderne former med opstillingen af ikoniske landemærker som Big Ben klokken. Den britiske opdagelsesrejsende Richard Burton opdagede Lake Tanganyika i Afrika, mens Danmark tog de første skridt mod at sælge Jomfruøerne.

Samtidig udspillede der sig vigtige begivenheder i Syditalien, hvor Giuseppe Garibaldi kæmpede for at samle Italien. Den italienske lira blev indført som et led i de økonomiske foranstaltninger i det nyoprettede Italien.

I andre dele af verden brød Taranaki-krigen ud i New Zealand mellem maorierne og britiske kolonister. Rusland og Qing-dynastiet var involveret i den Andet Opiumkrig, mens britiske pionerer introducerede postkortet.

Teknologiske fremskridt som opfindelsen af det elektriske dørklokkesystem og etableringen af den første transmantiske telegrafforbindelse mellem Europa og Amerika ville ændre hverdagslivet for generationer fremover.

1860 var desuden året, hvor YMCA startede sit arbejde i USA og det Republikanske parti blev et magtfuldt parti i amerikansk politik. Året så også højprofileret mordsager som Daniel Sickles’ sag, hvor han blev den første i USA til at slippe af sted med mord ved at påberåbe sig periodisk sindssyge.

Året markerede indgangen til en ny æra præget af national stræben, teknologiske nyskabelser og militære konflikter – begivenheder som ville forme det 20. århundredes udvikling og den moderne verden, vi kender i dag.

Tags: årstal

More Similar Posts

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Fill out this field
Fill out this field
Indtast venligst en gyldig e-mailadresse.
You need to agree with the terms to proceed

Most Viewed Posts