Årstal
0

Top 20 begivenheder i år 1857

Her er en liste over 20 væsentlige begivenheder fra 1857:

 1. Den Store Sipoy Oprør i Indien – En stor oprør mod det Britiske Østindiske Kompagni, startende som en militær konflikt og udviklede sig til en stor opstand.
 2. Dred Scott v. Sandford – Den Amerikanske højesteret afgør, at afroamerikanere, både frie og slaver, ikke kan være amerikanske statsborgere og dermed ikke kan sagsøge i føderal ret.
 3. Finanskrisen 1857 – En international økonomisk krise der starter i USA, udløst af faldende internationale økonomier og overproduktion samt overflødige banker.
 4. Etableringen af National Association of Base-Ball Players – Den første organisation for at styre baseballspillere og sætte standarder for spillet i USA.
 5. Joseph Gayetty opfinder toiletpapiret – Amerikaneren Joseph Gayetty begynder at sælge det første kommercielt tilgængelige toiletpapir.
 6. Åbningen af Euston Station i London, en af de ældste togstationer designet til at huse togdriften i begyndelsen af den industrielle æra.
 7. Sheffield FC – Verdens ældste fodboldklub etableres i Sheffield, England.
 8. Første elevator af Elisha Otis installeret – Elisha Otis’s første passagerelevator blev installeret i New York, markerende en revolution indenfor moderne bygningsdesign.
 9. Lancering af SS Great Eastern – Et stort dampskib, der var det længste skib på dette tidspunkt og den første der kunne transportere så mange som 4.000 passagerer.
 10. Selvstyrets forordning for New Zealand – New Zealand opnår delvis selvstyring under den britiske krone.
 11. Fred i Paris – Afghanistan erklærer uafhængighed fra Persien efter en aftale mellem UK og Rusland.
 12. Det første transatlantiske telegrafkabel begyndes at lægges – Men det ville ikke være vellykket før senere.
 13. Grundlæggelse af Minnesota som en amerikansk stat.
 14. Charles Baudelaires “Les Fleurs du mal” – En yderst indflydelsesrik digtsamling bliver første gang udgivet i Frankrig, og opnår hurtig notoritet.
 15. Artur de Gobineau’s “Essay on the Inequality of the Human Races” – En skrift om menneskelige racer, som senere ville påvirke race-teoretiske diskurser.
 16. Første synagoge i Hawaii grundlægges – Bekræftelse på den kulturelle mangfoldighed der voksede i øernes samfund.
 17. Robert Bunsen opfinder Bunsenbrænderen – Dette værktøj ville vise sig at blive et standardudstyr i kemilaboratorier over hele verden.
 18. Florence Nightingale etablerer sin skole for sygeplejersker i London, hvilket ændrede synet på og professionalisering af sygepleje.
 19. Friedrich Wilhelm Raiffeisen grundlægger en af de første kooperative lån og spar foreninger – Dette satte grundstenen til moderne kreditunioner.
 20. Etableringen af det første kommercielle olieboringssted i Baku, Aserbajdsjan – Et tidligt tegn på den strategiske vigtighed olie ville få.


År 1857 var vidne til begivenheder af historisk betydning over hele verden, som formede kursen for menneskehedens fremtid. Fra militære oprør til videnskabelige gennembrud og sociale bevægelser, dette år stod som et vigtigt vendepunkt i mange henseender.

Måske den mest bemærkelsesværdige begivenhed var Den Store Sipoy Oprør i Indien, hvor sepoyerne (indiske soldater i den britiske hær) rejste sig mod det Britiske Østindiske Kompagni. Hvad der startede som en militær konflikt, udviklede sig til en omfattende opstand mod britisk styre. Dette var et vendepunkt i kampen for indisk selvstændighed og fremhævede spændingerne mellem koloniale magter og de folk, de herskede over.

På det amerikanske kontinent blev Dred Scott v. Sandford-sagen en kontroversiel højesteretsafgørelse, der nægtede afroamerikanere, både frie og slaver, status som amerikanske statsborgere. Dette mødte stor modstand og bidrog til den voksende splittelse mellem nord og syd, der kulminerede i den amerikanske borgerkrig få år senere.

Året var også præget af økonomisk uro med den internationale finanskrise i 1857, der startede i USA og spredte sig globalt. Udløst af faldende økonomier, overproduktion og overflødige banker, krisen kastede lys over de økonomiske systemers sårbarhed.

Midt i denne turbulens opstod der også positive teknologiske fremskridt. Elisha Otis installerede den første personbårne elevator, Joseph Gayetty opfandt toiletpapiret, og Robert Bunsen introducerede Bunsenbrænderen. Disse innovationer ville bidrage til at forme moderne livsstil og videnskabelige metoder.

På det sociale plan etablerede National Association of Base-Ball Players standarder for det voksende populære baseballspil, mens Sheffield FC blev verdens ældste fodboldklub. Florence Nightingale grundlagde sin banebrydende sygeplejerskole, og Friedrich Wilhelm Raiffeisen skabte en af de første kooperative lån- og sparekasser.

Samlet set fremstår 1857 som et episk år med begivenheder, der ændrede kurs på militære, juridiske, økonomiske, teknologiske og sociale områder. Dets arv fortsætter med at forme verden, vi lever i dag.

Tags: årstal

More Similar Posts

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Fill out this field
Fill out this field
Indtast venligst en gyldig e-mailadresse.
You need to agree with the terms to proceed

Most Viewed Posts