Årstal
0

Top 20 begivenheder i år 1845

Her er en liste over nogle betydningsfulde begivenheder fra året 1845:

 1. Texas bliver en del af USA – Den 29. december 1845 blev Texas officielt den 28. stat i Amerika.

 2. Edgar Allan Poe publicerer “The Raven” – Poe’s berømte digt blev først udgivet den 29. januar 1845.

 3. Irlands Store Hungersnød begynder – En af de værste hungersnøde perioder starter i 1845, forværret af kartoffelsygen.

 4. Florida bliver den 27. stat i USA – Florida blev optaget i Unionen den 3. marts 1845.

 5. Bagdadbahnens første del åbnes – Dette er starten på den store jernbane, der senere ville forbinde Berlin med Baghdad.

 6. Charles Fremantle står i spidsen for den britiske kolonisering af Vestaustralien – Han hævdede området for Storbritannien.

 7. Sir John Franklin’s ekspedition – Franklin og hans besætning sejler fra England i maj 1845 for at finde Nordvestpassagen; ekspeditionen resulterede i en tragedie.

 8. The Knickerbocker Base Ball Club i New York – Formelt organiseret i 1845; anses som en pioner inden for moderne baseball.

 9. First Anglo-Sikh War starter – Konflikten mellem Det Britiske Østindiske Kompagni og Sikh-imperiet begyndte i 1845.

 10. Wilhelm Roentgen fødes – Den fremtidige opdager af røntgenstråler blev født i Tyskland den 27. marts 1845.

 11. Andrew Jackson dør – Den syvende præsident i USA, død den 8. juni 1845.

 12. Den første overdækkede skøjtehal åbner i London – Glaciarium åbnet, og tilbyder en tidlig version af en kunstig skøjtebane.

 13. Etableringen af “The New York Herald Tribune” – En indflydelse rig avis grundlagt i Ny York.

 14. P.T. Barnum’s American Museum – Barnum åbner sit museum i New York, der tiltrækker millioner med udstillinger af curiosity og koncerter.

 15. Francis Walker grundlægger Walker Art Gallery – Denne berømte kunstgalleri åbner for offentligheden i Liverpool, England.

 16. Udgivelsen af “Narrative of the United States Exploring Expedition” – En beskrivelse af Charles Wilkes’ ekspedition udforsker og kortlægger dele af Stillehavet.

 17. Hawaii’s første sukkerplantage oprettes – Dette markerer starten på sukkerindustrien, som ville forme Hawaiis økonomi.

 18. Abolitionist Frederick Douglass’ autobiografi “Narrative of the Life of Frederick Douglass, an American Slave” publiceres.

 19. The Rubber Band opfindes – Stephen Perry fra The Messers Perry and Co., London, patenterer gummibanden.

 20. Den første baseball-diamant anlægges i Hoboken, New Jersey – Organiserede regler for baseball begynder at formes.

Dette er blot en samling, og 1845 havde mange yderligere begivenheder også indflydelse på en bred vifte af emner og regioner.


År 1845 var bevidne til en række vigtige begivenheder, der formede den moderne verdens landskab inden for politik, litteratur, videnskab og kultur. Fra den astronomiske ekspansion af USA til de dybtfølte lidelser forårsaget af Irlands Store Hungersnød, var dette et år, der både rummede triumf og tragedie.

På den politiske scene tog USA endnu et skridt mod den ekspansion, der ville føre til landets nuværende udstrækning ved optagelsen af Texas som den 28. stat den 29. december. Blot et par måneder tidligere blev Florida den 27. stat den 3. marts. Disse landvindinger udvidede USAs grænser mod vest og syd, men var også kilden til stigende spændinger med Mexico.

På den anden side af Atlanterhavet begyndte Irlands Store Hungersnød, en af de værste hungersnøde i historien, forårsaget af en ødelæggende kartoffelsyge. Denne katastrofe, der varede indtil 1849, kostede over en million mennesker livet og førte til massiv emigration fra det irske ørige.

På kulturens og litteraturens område udkom den amerikanske forfatter Edgar Allan Poes berømte digt “The Raven” den 29. januar, et af de mest ikoniske værker i den engelske litteratur. I Storbritannien grundlagde Francis Walker den berømte Walker Art Gallery i Liverpool, som stadig i dag fremviser klassiske kunstværker for offentligheden.

Videnskaben og teknologien tog også store skridt frem. Den 27. marts blev Wilhelm Röntgen, den fremtidige opdager af røntgenstråler, født i Tyskland. I London åbnede den første overdækkede skøjtebane, Glaciarium. Og Stephen Perry fra Messers Perry and Co. patenterede gummibåndet, en tilsyneladende simpel opfindelse, der ville revolutionere mange industrier.

På trods af sine mørke skygger var 1845 også et år med dristige eventyr og opdagelsesrejser. Sir John Franklins berømte ekspedition for at finde Nordvestpassagen sejlede fra England i maj, selv om den desværre endte i tragedie. Charles Wilkes’ ekspeditionsrapport “Narrative of the United States Exploring Expedition” kastede lys over uudforskede dele af Stillehavet.

Året markerede også vigtige begivenheder inden for sport og kultur. Knickerbocker Base Ball Club, en pioner inden for moderne baseball, blev officielt organiseret i New York. P.T. Barnum åbnede sit American Museum, der tiltrak millioner af gæster med dens udstillinger og koncerter. Og Hawaii’s første sukkerplantage blev etableret, igangsættende en industri, der ville forme øernes økonomi.

Fra politiske landvindinger til kulturelle milepæle, fra storslåede opdagelser til menneskeligt tab, var 1845 et år, der rummede både lys og mørke. Disse begivenheder ville have en vedvarende indflydelse på de kommende årtier og forme udviklingen af nationer, samfund og mennesker over hele verden.

Tags: årstal

More Similar Posts

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Fill out this field
Fill out this field
Indtast venligst en gyldig e-mailadresse.
You need to agree with the terms to proceed

Most Viewed Posts