Årstal
0

Top 20 begivenheder i år 1843

Her er en liste over nogle af de vigtigste begivenheder fra året 1843. Listen inkluderer både historiske begivenheder og kulturelle bidrag:

 1. The Economist – Første udgave af ugebladet The Economist udkommer i september i England.
 2. Great Emigration – Starten på den store emigration til Oregon, hvor tusinde af amerikanere rejste vestpå.
 3. Charles Dickens – Charles Dickens udgiver “A Christmas Carol” i England, hvilket bliver en af hans mest populære bøger.
 4. Første Kiropraktor – Daniel David Palmer, grundlæggeren af kiropraktik, blev født i år 1843.
 5. Nyasaland (Malawi) – David Livingstone ankommer til det, der nu er Malawi, et vigtigt øjeblik i begyndelsen på europæisk udforskning i Afrika.
 6. Tivoli Åbner – Tivoli, en af verdens ældste stadig eksisterende forlystelsesparker, åbner i København, Danmark.
 7. Manila Bliver Åben for International Handel – Manila i Filippinerne åbnes for international handel, hvilket markerer en ændring i asien handelspolitik.
 8. SS Great Britain – SS Great Britain, verdens største passagerskib dengang, bliver lanceret.
 9. Wagner: Der fliegende Holländer – Richard Wagner’s opera, “Der fliegende Holländer” (Den flyvende hollænder), havde premiere i Dresden.
 10. Tyndall Effekten Opdaget – Fysikeren John Tyndall opdagede det fænomen, der nu er kendt som Tyndall-effekten.
 11. Første Telegraf Linje i Tyskland – Den første telegraf linje i Tyskland etableres mellem Hamburg og Cuxhaven.
 12. Utah Valley opdaget – Opdagelsen af Utah Valley af James Bridger.
 13. B’nai B’rith – Grundlæggelse af B’nai B’rith, den ældste jødiske serviceorganisation i verden, i New York.
 14. Frédéric Chopin – Frédéric Chopin udgiver sin Ballade Nr. 3.
 15. Etta Palm d’Aelders Død – Etta Palm d’Aelders, en af de første kvindelige aktivister der kæmpede for kvinders rettigheder, dør dette år.
 16. Union of the British Provinces in North America – Forslag om dannelse af en union af de britiske provinser i Nordamerika.
 17. Første Teknisk Skole i Norge – Det tekniske universitet i Trondheim, Norge åbner.
 18. Repeal Association – Daniel O’Connell afholder “Repeal Year”s” for at afskaffe unionen mellem Irland og Storbritannien.
 19. Thoreau: A Winter Walk – Henry David Thoreau publicerer “A Winter Walk.”
 20. Irish Home Rule Movement – Begyndelsen på Irish Home Rule Movement.

Det er vigtigt at bemærke, at værdien og betydningen af historiske begivenheder kan være subjektiv, afhængigt af perspektiv og geografisk fokus.

1843 var et betydningsfuldt år i verdenshistorien, fyldt med begivenheder, der formede vores kultur og samfund. Fra introduktionen af aviser og bøger, der stadig lever i dag, til udforskningen af nye lande og omdannelsen af handel og kommunikation – dette år efterlod et uudviskeligt aftryk.

I England så vi udgivelsen af den første udgave af det verdensberømte ugentlige økonomiske magasin The Economist, der stadig er en vigtig stemme i den finansielle verden. Samme år udgav Charles Dickens sin elskede julefortælling “A Christmas Carol”, der er blevet en klassiker som fejres hvert år.

Over Atlanten tog de første pionerer den lange og farefulde rejse ad Oregon Trail i håbet om et bedre liv i vest. Mens nogle satte kursen mod nye muligheder, bragte andre verden tættere sammen gennem opfindelser som telegraflinjen i Tyskland, der forbandt Hamburg og Cuxhaven.

Musikken og operaen blomstrede også i 1843, med Richard Wagners berømte opera “Der fliegende Holländer” og den polske komponist Frédéric Chopins udgivelse af sin Ballade Nr. 3. Disse kulturelle bidrag har fået en udødelig plads i kunsthistorien.

På den afrikanske kontinent nåede David Livingstone det, der nu er Malawi, et vigtigt skridt i den europæiske udforskning af kontinentet. Og i København åbnede den kendte Tivoli forlystelsespark, som stadig trækker besøgende fra hele verden.

Året 1843 var også vidne til vigtige bevægelser og opstande, såsom forsøget på at danne en union af de britiske nordamerikanske provinser, den irske O’Connells “Repeal Year” og starten på den irske hjemmestyrebevægelse, der kæmpede for selvbestemmelse.

Imens disse begivenheder udspillede sig, blev grundlaget lagt for nogle af de banebrydende opfindelser og bevægelser, vi kender i dag. Daniel David Palmer, grundlægger af kiropraktikken, blev født, og fysikeren John Tyndall gjorde sin epokegørende opdagelse af Tyndall-effekten.

Selvom nogle navne og steder nu er næsten glemte, efterlod 1843 et uudslettelig arv. Fra Henry David Thoreaus “A Winter Walk” til opdagelsen af Utah Valley og grundlæggelsen af B’nai B’rith, var dette et år, der gav klangbund til den verden, vi lever i i dag.

Tags: årstal

More Similar Posts

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Fill out this field
Fill out this field
Indtast venligst en gyldig e-mailadresse.
You need to agree with the terms to proceed

Most Viewed Posts