Årstal
0

Top 20 begivenheder i år 1838

Her er en liste over nogle markante begivenheder fra 1838:

 1. Slaveriets afslutning i Jamaica – Den 1. august markerede afslutningen på slaveriet i Jamaica inden for det britiske imperium.
 2. Den Store Trek i Sydafrika – De boere, der var utilfredse med det britiske styre, påbegyndte Den Store Trek ind i det indre af Sydafrika.
 3. Telegrafen opfindes – Samuel Morse demonstrerede den første elektriske telegraf.
 4. Iowa bliver et officielt territorium i USA – Iowa-territoriet blev officielt etableret den 12. juli.
 5. Slaget om Blood River – Den 16. december fandt Slaget om Blood River sted i Sydafrika, hvor Voortrekkere besejrede Zulu-styrker.
 6. Den første dampdrevne transatlantiske rejse – SS Great Western lavede sin første tur fra Bristol, England, til New York City, markerende en ny æra inden for skibsrejser.
 7. Udgivelsen af Charles Dickens’ “Oliver Twist” – Romanen blev først offentliggjort i afleveringer i 1837, men udgivet i bogform i 1838.
 8. Det amerikanske patentsystem reformeres – En vigtig reform af patentsystemet blev gennemført i USA.
 9. Dickens’ “Nicholas Nickleby” starter serialiseringen – En anden berømt værk af Charles Dickens begynder at komme ud i periodiske afleveringer.
 10. Fødslen af Ernst Mach – Den østrigske fysiker og filosof, mest kendt for sine bidrag til fysikkens, især for Machs princip, blev født.
 11. Fødslen af Isabella Bird – En berømt britisk opdagelsesrejsende og forfatter blev født; kendt for sine detaljerede beretninger om sine eventyr.
 12. Myndighederne i North Carolina forbød alle frie sorte at prædike – En lov blev indført der forhindrede frie sorte fra at prædike.
 13. Opdagelsen af Antarktis – Den franske opdagelsesrejsende Jules Dumont d’Urville så for første gang det kontinentale Antarktis.
 14. Panama-jernbanen påbegyndte sin konstruktion – Byggeriet af den jernbane, der skulle forbinde Atlanterhavet og Stillehavet via Panama, begyndte.
 15. Hvælvingen af Niagara Falls – Opdagelsen af den naturlige tunnel bag Horseshoe Falls ved Niagara Falls.
 16. Færdiggørelsen af Trafalgar Square i London – Et af de mest kendte offentlige pladser i London blev officielt færdiggjort.
 17. London’s Chartist-bevægelse begynder at tage fart – En arbejder- og reformbevægelse, der kæmpede for politisk reform og universel mandlig stemmeret i Storbritannien.
 18. Karl Marx flytter til Bonn – For at fortsætte sin uddannelse i jura og filosofi.
 19. Mount Holyoke Female Seminary åbner – En af de første højere uddannelsesinstitutioner for kvinder i USA åbnede dette år.
 20. Første kubeformet terning patenteret – I dette år blev den første kubeformede terning patenteret af englænderen William Champion.

Denne liste dækker vigtige politiske, kulturelle og videnskabelige begivenheder og udviklinger fra året 1838.

Her er artiklen på dansk om de markante begivenheder fra 1838:


Året 1838 var historisk på mange fronter. En af de største begivenheder var afslutningen på slaveriet i Jamaica inden for det britiske imperium. Den 1. august markerede den endelige frigivelse af slaver på øen, hvilket var et stort skridt mod slaveriets afskaffelse i hele imperiet.

På den afrikanske kontinent påbegyndte boerne, som var utilfredse med det britiske styre, Den Store Trek ind i det indre af Sydafrika. Denne migration understregede spændingerne mellem boerne og de britiske myndigheder og lagde grunden til den senere konflikt mellem grupperne.

I USA blev Iowa-territoriet officielt etableret den 12. juli, mens Iowa tog skridt mod at blive en stat. Desuden blev patentsystemet reformeret, hvilket skulle vise sig at få stor betydning for innovation og opfindelser. På slagmarken så man Slaget om Blood River den 16. december, hvor Voortrekkere besejrede Zulu-styrker i en voldsom kamp.

På videnskabens og opfindelsernes front markerede året 1838 afgørende milepæle. Samuel Morse demonstrerede den første elektriske telegraf, hvilket banede vejen for øjeblikkelig global kommunikation. Damp-skibet SS Great Western lavede sin første tur fra Bristol, England, til New York City og markerede starten på en ny æra inden for skibsrejser over Atlanten.

Kulturelt var 1838 et år præget af berømte litterære værker. Charles Dickens’ “Oliver Twist” blev udgivet i bogform, mens serialiseringen af hans “Nicholas Nickleby” begyndte. Dette års fødselsdage omfattede den østrigske fysiker Ernst Mach samt den britiske opdagelsesrejsende Isabella Bird, som begge skulle opnå stor berømmelse.

Vigtige udforskninger og opdagelser fandt også sted i 1838. Den franske opdagelsesrejsende Jules Dumont d’Urville så første gang det kontinentale Antarktis, mens Panama-jernbanen påbegyndte sin konstruktion for at forbinde Atlanterhavet og Stillehavet. Desuden blev den naturlige tunnel bag Horseshoe Falls ved Niagara Falls opdaget dette år.

I London blev Trafalgar Square officielt færdiggjort, mens Chartist-bevægelsen, der kæmpede for politisk reform og universel mandlig stemmeret, begyndte at tage fart. Karl Marx, den senere berømte filosof, flyttede til Bonn for at fortsætte sin uddannelse.

Andre bemærkelsesværdige begivenheder omfattede åbningen af Mount Holyoke Female Seminary, en af de første højere uddannelsesinstitutioner for kvinder i USA, samt den første patentering af den kubeformede terning.

1838 var uden tvivl et år, der formede historien på mange områder med sine banebrydendemiljøer og fremsyn. Den igangværende kamp for frihed, sociale reformer og videnskabelige fremskridt pegede fremad mod en forandret verden i de kommende år.

Tags: årstal

More Similar Posts

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Fill out this field
Fill out this field
Indtast venligst en gyldig e-mailadresse.
You need to agree with the terms to proceed

Most Viewed Posts