Årstal
0

Top 20 begivenheder i år 1824

Her er en liste over nogle af de væsentlige begivenheder fra året 1824:

 1. Beethovens 9. symfoni uropføres i Wien – Den berømte komponist Ludwig van Beethoven præsenterer sin 9. symfoni, som senere bliver en af de mest berømte musikværker i historien.
 2. USA’s præsidentvalg – Valget i 1824 ender uden en klar vinder i det elektorsystem, der kræver absolut flertal. I sidste ende vælges John Quincy Adams som præsident af Repræsentanternes Hus i 1825.
 3. Etableringen af Det Nationale Republikanske Parti i USA – Partiet dannes som en opposition mod Demokratisk-Republikanske Parti.
 4. Lord Byron dør – Den berømte britiske digter George Gordon Byron dør den 19. april i Grækenland, hvor han støttede den græske uafhængighedskamp.
 5. Frankrig invaderer Spanien – Den Franske Invasion af Spanien foregår for at genetablere den absolutte monarki under Ferdinand VII.
 6. Rensayo de un Diccionario de los Artífices de Sevilla – Manuel José de Lavardén udgiver en vigtig bog om kunsthåndværkere i Sevilla, et væsentligt bidrag til forståelsen af lokal kunsthistorie.
 7. Grundlæggelsen af Det Kongelige Norske Videnskabers Selskab – Videnskabsakademiet i Trondheim, Norge, bliver etableret.
 8. Ashantis krige – Ashanti-imperiet i det nuværende Ghana fortsætter sine ekspansionistiske krige.
 9. Påbegyndelsen af Erie Kanalens konstruktion – I USA fortsætter arbejdet på denne vigtige vandvej, som forbindelsen mellem de store søer og Atlanterhavs-kysten.
 10. Thomas Say udgiver ‘American Entomology’ – En af de første omfattende studier af insekter i Nordamerika.
 11. Etableringen af Det Britiske Imperiums første penal koloni i Australien – Moreton Bay, nuværende Brisbane, anvendes som koloni for straffefanger.
 12. Første dampdrevne tog (Stockton og Darlington Railway begynder konstruktion) – En vigtig milepæl i jernbanehistorien markeres.
 13. Simon Bolívar bliver præsident for Peru – Efter at have hjulpet landet til uafhængighed, tager han en kort tid ledelsen.
 14. Kong Louis XVIII af Frankrig dør – Han efterfølges af Charles X.
 15. Bygningen af Palais Brongniart – Det begynder i Paris som en børsbygning og er opkaldt efter sin arkitekt Alexandre-Théodore Brongniart.
 16. Oprettelsen af Williamstown, Massachusetts – Etableringen af dette samfund spiller en rolle i den videre udvikling af regionen.
 17. Første Walisiske bosættelse i Argentina – Dette markerer begyndelsen af en varig kulturel link mellem Wales og Argentina.
 18. Josef Ressel får patent på skibsskruen – En vigtig opfindelse til fremdrift af skibe.
 19. Mexico vedtager sin første forfatning efter uafhængigheden – Et vigtigt skridt i landets politiske stabilisering.
 20. Grundlæggelsen af Rochester, New York – Byen bliver et vigtigt industrielt og kulturelt centrum i USA.

Disse hændelser giver et blik på nogle af de vigtige øjeblikke i 1824 på global skala.


1824 var et år der var præget af store begivenheder på den politiske, kulturelle og videnskabelige scene. Her er et overblik over nogle af årets mest markante hændelser:

På musikfronten blev året 1824 husket for uropførelsen af Beethovens 9. symfoni i Wien. Dette mesterværk af den berømte komponist regnes for en af de mest berømte symfonier i musikhistorien, og uropførelsen var en milepæl i klassisk musik.

På den politiske scene var USA’s præsidentvalg en af årets store begivenheder. Valget endte dog uden en klar vinder i valgmandskollegiet, hvilket krævede et absolut flertal. I sidste ende blev John Quincy Adams udvalgt som præsident af Repræsentanternes Hus i 1825. Samtidig blev Det Nationale Republikanske Parti dannet som en opposition mod det Demokratisk-Republikanske Parti.

På den litterære front gik året 1824 over i historien som året hvor den berømte britiske digter Lord Byron døde den 19. april i Grækenland, hvor han støttede landets uafhængighedskamp.

Året blev også præget af militære konflikter. Frankrig invaderede Spanien i et forsøg på at genetablere den absolutte monarki under Ferdinand VII. Derudover fortsatte Ashanti-imperiet i det nuværende Ghana sine ekspansionistiske krige.

Årets andre vigtige begivenheder inkluderede påbegyndelsen af konstruktionen af den historiske Erie Kanal i USA, etableringen af Det Britiske Imperiums første penal koloni i Australien, og grundlæggelsen af byer som Williamstown i Massachusetts og Rochester i New York.

På det videnskabelige felt udkom vigtige værker som ‘American Entomology’ af Thomas Say og ‘Rensayo de un Diccionario de los Artífices de Sevilla’ af Manuel José de Lavardén. Opfindelser som skibsskruen og de første dampdrevne tog på Stockton og Darlington Railway markerede også nye teknologiske milepæle.

1824 var således et år med betydningsfulde begivenheder inden for politik, kultur, litteratur og videnskab – begivenheder der formede verdenshistorien på mange måder.

Tags: årstal

More Similar Posts

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Fill out this field
Fill out this field
Indtast venligst en gyldig e-mailadresse.
You need to agree with the terms to proceed

Most Viewed Posts