Årstal
0

Top 20 begivenheder i år 1818

Her er en liste over betydningsfulde hændelser fra år 1818:

 1. Kong Carl XIV Johan blev konge af Sverige og Norge den 5. februar.
 2. Frankenstein; eller, den moderne Prometheus af Mary Shelley blev udgivet anonymt i januar.
 3. Illinois blev optaget som USA’s 21. stat den 3. december.
 4. Kongedømmet Chile erklærer uafhængighed fra Spanien den 12. februar.
 5. Wienerkongressen afsluttede, hvilket omdefinerede de europæiske grænser efter Napoleons nederlag.
 6. Slaveriets overgangsperiode begynder i Storbritannien, gradvis at fjerne slaveri inden for Britisk Imperium.
 7. Karl Marx blev født den 5. maj.
 8. Cholera-pandemien (1817-1824) begynder at sprede sig.
 9. Amherst College blev grundlagt i Massachusetts.
 10. Udforskning af Antarktis gennemført på tropisk ekspedition ledet af Fabian Gottlieb von Bellingshausen og Mikhail Lazarev.
 11. “Silent Night” (“Stille Nacht”) blev opført første gang på en juleaftens-messe i Oberndorf, Østrig.
 12. Den første vellykkede blodtransfusion i nyere tid håndhæves ved hjælp af menneskeblod.
 13. Indien begyndte at undergå en bevægelse mod uafhængighed, tilskyndet af sociale og politiske forandringer.
 14. Uruguays opgør – Uruguay begynder at bane vej for sin konfiguration som nation tilskyndet af liberalismens træk.
 15. Kasper Hauser, en mystisk ung mand kendt som Europas forældreløse, dukkede pludselig op i Nürnberg, Tyskland.
 16. Mary Shelley’s “Frankenstein” udgiver sin første amerikanske udgave, hvilket har stor indflydelse på literære kredse.
 17. Etablering af Bogotá som hovedstaden i Gran Colombia efter Simon Bolívar’s kampagner.
 18. Første ferie på Oktoberfest afholdes i München.
 19. Arkæologisk opdagelse af oldtidens Petra i Jordan, mane opmærksomhed på denne historiske og arkitektoniske perle.
 20. Jean Baptiste Joseph Fourier udvikler sine ideer på varmeledning, præsenteret i bogen “Théorie analytique de la chaleur”.

Året 1818 var vitne til betydningsfulde begivenheder, der formede verdens historie. Her er en artikel, der opsummerer nogle af de vigtigste hændelser fra dette år:

1818: Et år af monarkisk magt, litteratur og uafhængighed

Carl XIV Johan blev kronet som konge af Sverige og Norge den 5. februar. Denne begivenhed markerede etableringen af den svensk-norske union under den nye monark. I Sydamerika erklærede Kongedømmet Chile sin uafhængighed fra Spanien den 12. februar, banebrydende for regionen.

På den litterære front blev Mary Shelleys banebrydende roman “Frankenstein; eller, den moderne Prometheus” udgivet anonymt i januar måned. Denne gotiske horror-historie blev hurtigt en klassiker og repræsenterede et skift i den litterære verden. Shelley fulgte op med en amerikansk udgave senere på året.

Året så også vigtige udviklinger i USA, hvor Illinois blev optaget som den 21. stat den 3. december. På verdensplan blev Wienerkongressen afsluttet, idet den omdefinerede de europæiske grænser efter Napoleons fald.

En af historiens mest indflydelsesrige tænkere, Karl Marx, blev født den 5. maj i Tyskland. Hans teorier og skrifter ville i de kommende år forme den politiske og økonomiske tankegang verden over.

På sundhedsområdet begyndte kolera-pandemien (1817-1824) at sprede sig, samtidig med at den første vellykkede blodtransfusion med menneskeblod fandt sted. Dette repræsenterede et skridt fremad indenfor medicinsk videnskab.

I uddannelsessektoren blev Amherst College grundlagt i Massachusetts, mens Bogotá blev etableret som hovedstaden i Gran Colombia efter Simon Bolívars kampagner.

Desuden begyndte Indien at undergå en bevægelse mod uafhængighed, tilskyndet af sociale og politiske forandringer. Uruguay banede også vej for sin nationale konfiguration, drevet af liberalismens værdier.

På det kulturelle område blev den første Oktoberfest afholdt i München, mens den oldgamle by Petra i Jordan blev opdaget af arkæologer, hvilket vækkede opmærksomhed om dette historiske og arkitektoniske vidunder.

Musikalsk set blev den berømte julesang “Silent Night” (“Stille Nacht”) første gang opført på en juleaftens-messe i Oberndorf, Østrig. Dette åndelige værk ville i de kommende år blive en fast tradition verden over.

Endeligt, på det videnskabelige felt, udviklede Jean Baptiste Joseph Fourier sine banebrydende ideer om varmeledning, som blev præsenteret i bogen “Théorie analytique de la chaleur”.

1818 var således et markant år, der præget verden på forskellige områder – fra monarkier og uafhængighed til litteratur, kunst, videnskab og uddannelse. Disse begivenheder og milepæle ville have en lang og varig virkning.

Tags: årstal

More Similar Posts

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Fill out this field
Fill out this field
Indtast venligst en gyldig e-mailadresse.
You need to agree with the terms to proceed

Most Viewed Posts