Årstal
0

Top 20 begivenheder i år 1805

Her er en liste over de 20 mest markante begivenheder, der fandt sted i 1805:

 1. Slaget ved Trafalgar – En af de mest avgørende søslag i Napoleonskrigene, hvor den britiske flåde under ledelse af admiral Horatio Nelson sejrede over den fransk-spanske flåde den 21. oktober.

 2. Napoleon udnævnes til konge af Italien – Napoleon Bonaparte blev udnævnt til konge af Italien i maj, udvidende hans magt i Europa.

 3. Freden i Pressburg – Efter østrigske nederlag i Slaget ved Austerlitz blev freden underskrevet den 26. december mellem Østrig og Frankrig.

 4. Slaget ved Austerlitz – Også kendt som “Trekongerslaget,” hvor Napoleon vandt en afgørende sejr over en russisk-østrigsk hær den 2. december.

 5. Lewis og Clark Expedition – Denne videnskabelige og opdagelsesrejse igennem det vestlige Nordamerika fortsatte i 1805 og opnåede at nå Stillehavet.

 6. Muhammad Ali bliver Wāli (guvernør) i Egypten – Begyndelsen af Muhammad Alis styre, som senere førte til moderniseringen af Egypten.

 7. Michigan Territorium etableres – USA organiserede dette nye territorium i januar.

 8. Thomas Jefferson indleder sin anden præsidentperiode – Jefferson blev genindsat som USA’s præsident den 4. marts.

 9. Oprettelse af Tyrolske Skarpskytter – Andreas Hofer former denne paramilitære gruppe for at bekæmpe Napoleons tropper.

 10. Kejser Franz II nedlægger Det Hellige Romerske Rige – Som en følge af Napoleons militære sejre og Pressburg-Freden.

 11. Slaget ved Dürenstein – En kamp under Napoleonskrigene hvor en allieret styrke af russiske, østrigske og svenske styrker fought mod franske styrker.

 12. Slaget ved Caldiero – Østrigske styrker under ærkehertug Charles onflikter med Napoleon i Norditalien.

 13. Slavehandlen ophæves i England – Parlamentarisk tiltag der fører til forbuddet mod handel med slaver.

 14. Ludwig van Beethovens “Eroica” Symfoni urfremføres i Wien – En vigtig musikalsk begivenhed.

 15. Rimini-deklarationen – En krigserklæring fra Napoleon til Kongeriget Napoli.

 16. Haiti’s adskillelse fra Frankrig – Haiti blev erklæret fuldstændig uafhængigt af den tidligere kolonimagt Frankrig.

 17. Beethoven tildelt sin første Guldmedalje i Royal Philharmonic Society, London – En markant ære for komponisten.

 18. Capitulation af Ulm – En afgørende fransk sejr over Østrig under Napoleonskrigene.

 19. Burns Club i Greenock (Skotland) grundlagt – Første klub dedikeret til den skotske digter Robert Burns.

 20. Pave Pius VII’s reise til Paris for Napoleons kroning – En markant politisk og religiøs begivenhed, som illustrerer Napoleons magt.


1805 var et år med afgørende militære slag og politiske omvæltninger i Napoleonskrigenes hektiske tidsalder. Året bød på nogle af de største sejre for Napoleon Bonaparte, som blomstrede fra en fremadstormende general til den fuldt udnævnte konge af Italien.

Det mest fremtrædende slag fandt sted ved den lille by Austerlitz i det nuværende Tjekkiet den 2. december. Her knuste Napoleon med overlegen strategi og manøvrering en koalition af russiske og østrigske styrker i det episke “Trekongerslag”. Sejren førte til freden i Pressburg senere på måneden, hvor Østrig måtte give afkald på territorie og ydmygende betingelser.

En anden af Napoleons mest berømte triumfer var Slaget ved Trafalgar den 21. oktober, hvor den franske og spanske flåde led et knusende nederlag til briterne under den legendariske admiral Horatio Nelson. Slaget etablerede Storbritanniens langvarige søherredømme, men Nelson betalte den højeste pris og blev dræbt i kampens hede.

På andre fronter i krigen havde Frankrig også succes med den vitale Capitulation af Ulm, og krige med Napoli og Tyrolske Skarpskytter. Ikke desto mindre undergravede Napoleons enorme ambitioner også sit greb om den tidligere franske koloni Haiti, der erklærede sig uafhængig i 1805.

På hjemmefronten så USA territoriel udvidelse med oprettelsen af Michigan Territoriet, mens legendariske ekspeditioner som Lewis og Clarks udvandring fortsatte med at udforske Nordamerikas ukendte vidder. Storbritannien tog også skridt til at ophæve slavehandel efter årtiers kontroverser.

Ud over politiske og militære begivenheder var 1805 også scenen for kunst og kultur. Beethoven gav sin mest betydningsfulde præstation til dato med uropførelsen af den ikoniske “Eroica” symfoni i Wien, og modtog Royal Philharmonic Societys fornemme Guldmedalje i London.

Året var en cyklonisk periode i europæisk historie, hvor det gamle kontinentale system blev rystet til sin kerne af Napoleons kosmiske opstigning og Frankrigs kræfter i ufredstider. Mens Kejser Franz II valgte at lade Det Hellige Romerske Rige falde, så Europas landkort helt anderledes ud ved årets udgang sammenlignet med året før.

Tags: årstal

More Similar Posts

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Fill out this field
Fill out this field
Indtast venligst en gyldig e-mailadresse.
You need to agree with the terms to proceed

Most Viewed Posts